Félperces IQ-teszt a '90-es évekből: mi illik a kérdőjel helyére?

Ez a gyors IQ-teszt próbára teszi a logikai készségét, találékonyságát, és az is kiderül belőle, hogy ön mennyire emlékszik a '90-es évekre.

2024. szeptember 23., 14:19

Szerző:

Rendszeresen jelentkezünk IQ-teszt kérdéssorába illő, de azért játékos feladatokkal, és most itt a friss rejtvény. Megint egy Venn-diagram közepére kell megtalálni, hogy mi illik a kérdőjel helyére.

Félperces IQ-teszt: mi illik a kérdőjel helyére?

Ha játszott már velünk ilyet, akkor ismerős lesz a rejtvénytípus. Az alábbi diagramon két halmaz látható. A halmazokról azonban hiányzik a címke, így a halmazban látható elemekből lehet csak megállapítani, hogy mi az a rendező elv, aminek alapján ezek a dolgok egy halmazt alkotnak. Máshogy fogalmazva: mi a közös ezekben az elemekben? Egy kis segítséget tartalmaz a cikk címe: az egyik körnek a kettő közül a '90-es évekhez van köze. Nos, ha megvan, hogy mi az összekötő a kapocs a piros és a fehér mezőben, akkor már egészen közel van a megfejtéshez: csak meg kell találnia, mi az a szó vagy név, ami mind a két halmazba illik, azaz pont a kérdőjel helyére passzol. Mutatjuk máris a teljes rejtvényt.

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést alább találja

Jobb, ha egy kicsit görgetni kell a megfejtésért, és nem lőjük le a poént itt közvetlenül a rejtvény alatt. Ha már az első csoport első szava a szívüreg, egy szíves videót választottunk mára helykitöltőnek.

Itt a megfejtés

Szóval nézzük először a piros kört: nem ennek volt köze a '90-es évekhez, itt a négyes szám a lényeg. Ebben a halmazban olyan dolgok találhatóak, amiből négy van. Az emberi szívnek például négy ürege van: egy-egy pitvar és egy-egy kamra mindkét oldalon. A régiek négy elemet tartottak számon, a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt. Négy Beatle alkotta a The Beatles nevű zenekart, Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr és George Harrison. Az apokalipszis négy lovasa a Jelenések könyvében szerepel az Újszövetségben, ők a hét pecsét feltörésekor érkeznek az utolsó ítéletkor, és a háború, a betegség, az éhínség, valamint a halál megtestesítői. Négy ország tartozik a visegrádi országok csoportjába: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia. És végül az emberi kapcsolatokat leíró pszichológiában négy kötődési stílusról szokás beszélni, amiknek a neveit nem mindig használják egységesen, de mindig négyen vannak: biztonságos, szorongó, elkerülő és dezorganizált.

A második halmazban pedig a '90-es évek legendás szupermodelljeinek vezetéknevei találhatók. Eredetileg egy ötösfogatot kiáltottak ki szupermodellnek, közöttük volt Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford és Christy Turlington. Ők mind szerepelnek George Michael alábbi videóklipjében, a Freedomban. Az évtized előrehaladtával aztán az eredeti manökensztárok mellett még másokra is elkezdték a szupermodell kifejezést használni, elsősorban Kate Mossra és Claudia Schifferre, így ők is bekerültek a jobboldali karikába.

A kérdőjel helyére tehát valami olyasmi illik, amiből egyrészt négy van, és ami másrészt a '90-es évek egyik szupermodelljének vezetékneve.

A megfejtés tehát: Evangelista

Evangelistából (vagy evangélistából) ugyanis négy van az Újszövetségben: Máté, Márk, Lukács és János, és a leghíresebb modell, aki jobb körben nem szerepel, a kanadai származású Linda Evangelista, ő viseli azt a nagy pulóvert a legendás George Michael-videóban.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)