Ezekre figyeljen oda, ha szívbeteg van a családban

Érdemes jobban odafigyelnünk magunkra, amennyiben szívbeteg van a családban.

2024. szeptember 6., 09:40

Szerző:

Akinél szívelégtelenséget diagnosztizáltak, annak különösen figyelnie kell szervezetének jelzéseire. Mutatjuk, hogy mi az, ami a beteg és a hozzátartozó számára is fontos információt hordoz a szívbetegség kapcsán.

A mindennapos testsúly mérés (lehetőleg reggel vizeletürítés után, reggeli előtt) a szívelégtelenség rosszabbodásának megbecsülésének legegyszerűbb módszere. Ha a testsúly rövid idő belül jelentősen növekedik (1-3 nap alatt 1-2 kg-nál többel), az annak a jele, hogy a szervezetben túl sok folyadék gyűlt fel, és a szívelégtelenség súlyosbodott. Ilyenkor kezelésen módosítani kell, vizelethajtó bevétele szükséges és egyéb változtatás is indokolt lehet, amit a kezelőorvossal soron kívül meg kell beszélni – írja az Egészségkalauz.

Pulzus

Rendszerint a csukló felett, az alkar tenyéri felszínén, a nagyujj felőli oldalon futó verőér megtapintásával tudjuk vizsgálni. Ha ez nehezen kitapintható, akkor a nyak két oldalán futó valamelyik verőér tapintása igazíthat útba. A pulzus normálisan szabályos ritmusú és a percenkénti gyakorisága megegyezik a szívütések gyakoriságával. Az otthoni vérnyomásmérők többnyire alkalmasak a pulzusszám megállapítására is.

Vérnyomás

Szívelégtelenségben szenvedő betegek ideális vérnyomása 120/80 Hgmm vagy ez alatti. A szokásos gyógyszerek megfelelő adagban történő alkalmazása mellett a betegek vérnyomása rendszerint alacsony, amit általában jól tűrnek.

A szívelégtelenség tüneteinek és jeleinek változása

Ha a boka vagy az alsó lábszár duzzadása fokozódik vagy a nehézlégzés gyakrabban jelentkezik, kisebb terhelésre, esetleg nyugalomban vagy rohamszerűen az éjszakai órákban is fellép, akkor rendszerint a szívelégtelenség súlyosbodása áll fenn. Ilyenkor a kezelőorvossal soron kívül egyeztetni kell!

Szintén sürgős orvosi vizsgálat szükséges, ha váratlan mellkasi szorító fájdalom lép fel vagy bármely eddig nem észlelt szokatlan panasz és tünet jelentkezik (pl. szapora, rendetlen szívdobogás, erős szédülés, fulladás, a vizelet mennyiségének csökkenése, hányinger, hasmenés, láz, kiütések, izomgörcsök) – írja a lap.

Íme, a szívprobléma fő jelei

1. Fáradtság

A fáradság legbanálisabb magyarázata, hogy biztos nem alszik eleget, de nem mindig ilyen egyszerű a helyzet: a fáradtság néha szívbetegséget, vagy egyéb rendellenességet jelezhet. Aki már egy könnyű gyaloglás során is kifárad, nagyobb rizikóval rendelkezik a szív-érrendszeri betegségek szempontjából.

2. Ájulás

Ha rendszeresen elájul, forduljon kardiológushoz. A lehető leggyorsabban meg kell tennie, mert az ájulás szívproblémák tünete lehet. A vérnyomás csökkenése ájulást okozhat, ami a vér oxigénszintjének csökkenéséhez vezethet. Ha gyakran elveszíti az eszméletét, orvoshoz kell fordulnia.

3. Hirtelen súlygyarapodás

Mindenkinek, aki mostanában sokat hízott, őszintén fel kell mérnie maga előtt, hogy ez a túlevés vagy szívbetegség következménye-e. A szívbetegség egyik tünete a folyadék felhalmozódása a szervezetben. Lehet, hogy észrevett némi puffadást, és ezt súlygyarapodásként könyvelte el? Kövesse nyomon, mit fogyaszt naponta, s így meg tudja állapítani, hogy súlygyarapodása összefügg-e az étrenddel vagy sem.

4. Étvágytalanság, hányinger

A szívbetegség kockázatának egyéb jelei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger és emésztési zavar. Ha először tapasztalja ezeket a tüneteket, tanácsos figyelemmel kísérni őket, és szükség esetén orvosi segítséget kérni. 

5. Szabálytalan szívverés

A szívdobogásérzést számos dolog okozhatja. Ez lehet az adrenalin ideiglenes felfutása vagy hangulatváltozás. Ha mindössze csak egy pillanatra tapasztalunk heves szívdobogás, kimaradt lüktetést vagy megbolondult ritmust, minden bizonnyal átmeneti állapotról van szó, és nem tartós megbetegedésről vagy életveszélyes állapotról. Ha viszont észreveszi, hogy szívverése rendszeresen ingadozik, haladéktalanul orvosi segítséget kell kérnie. 

További részletek itt.

(Kiemelt kép: freepik)