Íme, a szívprobléma fő jelei

Ha ezen panaszok valamelyikét észleli, érdemes orvoshoz fordulnia: a szívprobléma nem játék, érdemes tisztában lenni a fő jelekkel. 

2024. augusztus 22., 11:45

Szerző:

A halálozások 49 százalékát szívprobléma, vagy érrendszeri betegségek okozzák, emiatt 2019-ben mintegy 64 ezer ember hunyt el Magyarországon. Sajnos a hazai lakosság 30 százaléka magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktust, míg további 2000-en agyvérzést – írja az Egészségkalauz.

Ezek az adatok is mutatják, milyen nagy szükség van a szív- és érrendszer folyamatos szűrésére. Mivel a helytelen életmód (elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás) már 40 éves kor körül érezteti a hatását, így efölött az általános szív- és érrendszeri szűrés évente javasolt.

A szívbetegségekre utaló jelek sokfélék lehetnek, ezért összeállítottunk egy listát a figyelmeztető jelzésekről.

1. Fáradtság

A fáradság legbanálisabb magyarázata, hogy biztos nem alszik eleget, de nem mindig ilyen egyszerű a helyzet: a fáradtság néha szívbetegséget, vagy egyéb rendellenességet jelezhet. Aki már egy könnyű gyaloglás során is kifárad, nagyobb rizikóval rendelkezik a szív-érrendszeri betegségek szempontjából.

2. Ájulás

Ha rendszeresen elájul, forduljon kardiológushoz. A lehető leggyorsabban meg kell tennie, mert az ájulás szívproblémák tünete lehet. A vérnyomás csökkenése ájulást okozhat, ami a vér oxigénszintjének csökkenéséhez vezethet. Ha gyakran elveszíti az eszméletét, orvoshoz kell fordulnia.

3. Hirtelen súlygyarapodás

Mindenkinek, aki mostanában sokat hízott, őszintén fel kell mérnie maga előtt, hogy ez a túlevés vagy szívbetegség következménye-e. A szívbetegség egyik tünete a folyadék felhalmozódása a szervezetben. Lehet, hogy észrevett némi puffadást, és ezt súlygyarapodásként könyvelte el? Kövesse nyomon, mit fogyaszt naponta, s így meg tudja állapítani, hogy súlygyarapodása összefügg-e az étrenddel vagy sem.

4. Étvágytalanság, hányinger

A szívbetegség kockázatának egyéb jelei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger és emésztési zavar. Ha először tapasztalja ezeket a tüneteket, tanácsos figyelemmel kísérni őket, és szükség esetén orvosi segítséget kérni. 

5. Szabálytalan szívverés

A szívdobogásérzést számos dolog okozhatja. Ez lehet az adrenalin ideiglenes felfutása vagy hangulatváltozás. Ha mindössze csak egy pillanatra tapasztalunk heves szívdobogás, kimaradt lüktetést vagy megbolondult ritmust, minden bizonnyal átmeneti állapotról van szó, és nem tartós megbetegedésről vagy életveszélyes állapotról. Ha viszont észreveszi, hogy szívverése rendszeresen ingadozik, haladéktalanul orvosi segítséget kell kérnie. 

6. Tartós köhögés

Bár a tartós köhögés zavaró lehet, sok ember figyelmen kívül hagyja. Tudta, hogy a hosszan tartó köhögés szívbetegség jele is lehet? Amikor a szív küzd azért, hogy vért juttathasson a szervezetbe, az a tüdőt is érintheti, ami tartós köhögést eredményez. Ha köhög, fontos megjegyezni a köpet színét. A rózsaszín és fehér köpet olyan tünet, amely miatt mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ha a köhögése rosszabbodik, amikor éjszaka lefekszik, az szívproblémára utalhat.

7. Hideg verejték, izzadság

A hideg verejték mindig valami komolyabb betegség előjele - gyakori tünete a szívrohamnak. Az izzadás a test normál hőmérsékletszabályozási módszere. Az izzadás hatására a szíved erősebben dolgozik és több vért pumpál. Ha hideg verejtékezik, ne késlejedjen orvoshoz fordulni. Amellett, hogy a hideg verejtékezés a szívbetegség markere, fertőzés, neurológiai betegség vagy rosszindulatú daganat tünete is lehet.

8. Duzzadt, ödémás lábak

Főleg nyáron gyakori jelenség a lábak bedagadása, amelyet úgy tartunk számon, mint apró, zavaró kellemetlenséget, pedig a lábak rendszeres duzzanata szívproblémákat jelezhet. Az ödémát a folyadékvisszatartás okozza, és ebben a folyamatban a lábak és a lábfejek a test leginkább érintett területei, mivel olyan távol vannak a szívtől. A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, ha a duzzanat nem múlik, vagy súlyosbodik.

9. Alvászavar

Az alvászavarok többsége gyógyítható, és nincs negatív következménye. Lehetséges azonban, hogy az alvászavart szívbetegség okozza. Ennek eredményeként az álmatlanságot komolyan kell venni, mert számos egészségügyi problémához vezethet. Azok, akiknek nehézségei vannak az elalvással vagy az elalvással, forduljanak orvoshoz. Lehetséges, hogy egy személy alvás közbeni légzési nehézségét a tüdejében lévő folyadék okozza. A mellkasi kellemetlen érzés a szívdobogás gyakori oka.

10. Ínygyulladás

Az ínygyulladás általában nem ad okot aggodalomra, de ha a kellemetlen érzés a szájban elviselhetetlenné válik, fogorvoshoz kell fordulnia. A szívbetegség kellemetlen érzést okozhat. Minden fájdalmas szájpadlással kezdődik, ami a kórokozók jelenlétét jelzi a keringésben. Ez vérrögök kialakulásához vezet. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fogászati ​​és a szív- és érrendszeri egészség gyakran összefügg. Létfontosságú, hogy rendszeresen ellenőriztesse fogait, mert a szájhigiénia kihat az egész szervezetre.

11. Horkolás

Egy tanulmány szerint mind a horkolás, mind az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás károsíthatja a szív-érrendszeri funkciókat. Ráadásul a veszély jobban fenyegeti a nőket, mint a férfiakat. A szív ilyenkor egy rövid időre szünetet tart, mielőtt visszatér a megszokott ritmusához. Célszerű orvoshoz fordulni, és kideríteni, hogy áll-e szívbetegség mögötte, mert ha elég korán észlelik, akkor kezelhető.

12. Fájdalom a karokban és a felsőtestben

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a rossz testtartás, a napi feszültség, stressz jele az egész, amikor fájdalmat érez a karokban és a felsőtestben. Egyrészt, igaz lehet, másrészt viszont, a fájdalom szívrohamot jelenthet. Az érintett helytől függően a fájdalom balra vagy jobbra sugározhat. Alkalmanként a jobb kart is érintheti. Néhány szívinfarktuson átesett személy száj- és hátfájásra panaszkodott.

13. Légszomj

Az elhízás gyakran a légszomjhoz kapcsolódik. Pánikrohamot vagy szívrohamot kaphat, ha légszomja van annak ellenére, hogy nem tesz semmi szigorúat. Ha a légutak nem működnek összhangban a szív- és érrendszerrel, az közeledő vagy fennálló szívbetegség jele. A tüdőben lévő levegő hiánya miatt ebben a helyzetben nehéz a légzés.

További részletek az Egészégkalauz oldalán.

(Kiemelt kép: Pixabay)