Nagy veszélyben vannak a szívbetegek

A kánikula az egészséges szervezetet is megterheli, de a szívbetegek még nagyobb veszélyben vannak ilyenkor. 

2024. június 21., 16:14

Szerző:

A kánikula rendkívüli módon megterhelheti az idősebbek és krónikus szívbetegek szervezetét, így nekik a szokásosnál is jobban kell odafigyelni a különösen meleg napokon – írja az EgészségKalauz. Ilyenkor még az enyhe mértékű kiszáradás is keményebb munkára késztetheti a szívet, de az izmok, az idegek, sőt az agy működését is negatívan befolyásolhatja. A szervezet izzadással igyekszik hűteni magát, amihez szintén folyadékra van szüksége. Ha nem pótolja a folyadékot, akkor a vérnyomás is csökkenni fog, ami megnöveli akár az ájulás, eszméletvesztés rizikóját is.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy bizonyos gyógyszerek, többek között például az ACE-gátlók, a béta blokkolók, a vízhajtók arra is hatással lehetnek, hogyan szabályozza a szervezet a testhőmérsékletet: felerősítheti a hőségre adott reakciót, vagyis még rosszabbul érezheti magát a kánikulában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállhat a gyógyszerszedéssel! Ha kétségei vannak, beszéljen az orvosával, például egy lehetséges gyógyszerváltásról.

Erre különösen figyeljenek a szívbetegek

A legfontosabb, hogy igyon elegendő folyadékot, a legjobb a tiszta víz vagy a behűtött, koffeinmentes gyümölcstea. Ha azonban egészségügyi problémája miatt szabályozva van, hogy mennyit ihat, egyeztessen erről az orvosával. A koffeint és az alkoholt tartalmazó italokat viszont mindenképp kerülje, mert ezek csak csak tovább fokozhatják a kiszáradást. A folyadékpótláshoz a magas víztartalmú ételek is hozzájárulhatnak, ezért egyen több salátát, gyümölcsöt, hűtött leveseket. Ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas, arról nem is beszélve, hogy általában könnyen és gyorsan elkészítheti őket. 

A legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőleg maradjon a hűtött szobában. A szabadban viseljen világos színű, laza öltözéket, kalapot és ne feledkezzen meg a megfelelő fényvédelemről. A fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, mint például a testmozgást vagy a kertészkedést halassza a hűvösebb esti órákra, vagy kora reggelre, amikor még nem melegedett fel annyira az idő.

(Kép forrása: Pixabay)