kis hírek

2019. április 28., 12:30

Szerző:

Kocsmatúra

Különös videóval jelentkezett a Facebookon Lázár János egykori kancelláriaminiszter, a dohányzás visszaszorításáért felelős miniszterelnöki biztos: az EP-kampány apropóján végigjárja az összes italboltot a választókörzetében. Lázár – aki saját bevallása szerint nem iszik alkoholt – elsőként Marosleléről jelentkezett be. Nagyon jó kapucsínót kapott, nem volt dohányfüst és remekül elbeszélgetett a kocsmárossal – összegezte a benyomásait.

Méregdrága vasút

Két kínai céggel konzorciumban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó RM International Zrt. nyerte el a Budapest–Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintból megvalósuló fejlesztését. A 160 kilométeres szakasz annak a vasúti folyosónak a részét képezi majd, amely a pireuszi teherkikötőt köti össze Nyugat-Európával. Miközben a kormányzati kommunikáció szerint Magyarország számára gazdaságos lesz a beruházás, szakértők úgy látják, a méregdrága fejlesztés belátható időn belül nem térülhet meg.

Macron keménykedik

Át akarja alakítani a schengeni övezetet Emmanuel Macron. A francia elnök a múlt héten fejtette ki, hogy szerinte újra fel kell építeni az unió menekültpolitikáját, és újra kell tárgyalni a schengeni egyezményt. Macron többek között Magyarországra is utalt, amikor azt mondta: azoknak az államoknak, amelyek nem vállalnak szolidaritást, előbb-utóbb el kell hagyniuk a schengeni övezetet, és nem élvezhetik az EU anyagi támogatásának az előnyeit sem.

Pontatlan adatok

Váratlan hírt tett közzé Srí Lanka egészségügyi minisztériuma: az áldozatok azonosítása során hibákat követtek el, és a korábban közölt 359 halálos áldozat helyett valójában 253-an veszítették életüket húsvétkor a dél-ázsiai ország fővárosának keresztény templomait és szállodáit ért öngyilkos robbantásokban. A merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tartott, több helyen is fegyveres összecsapásokra került sor a hatóságok és terrorizmussal gyanúsított kisebb iszlamista sejtek között.

Folytatódik a barátkozás

Kim Dzsongun észak-koreai vezető látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Vlagyivosztokban folytatott múlt heti tárgyalásukon. Hírügynökségi jelentések szerint a csütörtöki találkozón nem született áttörés, a két vezető megbeszélést folytatott arról, miként mélyíthetik el a felek a stratégiai és taktikai együttműködést a Koreai-félsziget békéje és biztonsága érdekében.

Czeglédy hullámvasúton

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indított büntetőeljárást, mert a politikust – aki a DK európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel – képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg. A politikus ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik a büntetőeljárás. A bíróság egyúttal kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél, hogy függessze fel Czeglédy frissen keletkezett mentelmi jogát.

Intő a kormánypártoknak

A Fidesz–KDNP megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor aktivistái április 8-án Budapesten a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek saját ajánlóíveiken az EP-választásokhoz, mivel azok nem a választási iroda által kiadott ívek voltak – így döntött a Kúria, megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, egyúttal helyt adva a Momentum Mozgalom kifogásának. Az ellenzéki párt szerint a fideszes aktivisták valójában a Kubatov-listát építették.

Készülhetnek a szavazólapok

Kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a május 26-i európai parlamenti választásokra. A pártok és a közös listák neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapokon: 1. MSZP–Párbeszéd, 2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 3. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 4. Fidesz–KDNP, 5. Momentum Mozgalom, 6. Demokratikus Koalíció, 7. Mi Hazánk Mozgalom, 8. Magyar Munkáspárt, 9. Lehet Más a Politika.

Gulyás Márton nyomoz

Oknyomozó dokumentumfilm-sorozatot készített Gulyás Márton civil aktivista az úgynevezett kamupártok pénzlenyúlási akciójáról. A film tanúsága szerint a tavalyi országgyűlési választásokon induló kamupártok majdnem felét a 90-es években aktív Magyarországi Zöld Párthoz, valamint a képviselői költségtérítésekről szóló, 2009-es népszavazással feltűnt Seres Máriához köthető kör mozgatta. A hat bemutatott párt 2,2 milliárd forintnyi állami támogatást vehetett fel és tüntethetett el – hangzik el a filmben.