A tűszúrásszerű piros pöttyök a bőrön leukémiát is jelezhetnek

Az apró, tűszúrásnyi piros pöttyök súlyos betegséget jelezhetnek.

2024. május 21., 16:03

Szerző:

Bőrön lévő apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket (petechia) olykor mindenki tapasztalhat élete során. Gyakran a terület durva felülethez való súrlódása, erős vakarás okozza, ám ha látszólag ok nélkül jelentkeznek, az valamilyen egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet – írja az Egészségkalauz. Akár a leukémia jele is lehet.

A petechiák akkor keletkeznek, ha a bőr alatt lévő apró erek ( kapillárisok ) hirtelen károsodnak, megsérülnek – ekkor apró, vörös, barna vagy lila pöttyök lepik el az adott területet. Jellegzetességük, hogy nem viszketnek és nem is emelkednek ki a bőr felszínéből. A petechia - akárcsak a kiütés - mindig egy tünet, nem pedig egy konkrét állapot, ezért ha nem tudja, mi okozza, érdemes utánajárni. Sérülések és bizonyos gyógyszerek is generálhatják bőr hajszálereinek spontán szétrepedését, ám több betegség is provokálhatja.

Mi okozhat petechiát?

Az ITP nevű autoimmun zavar, mely jelentősen befolyásolja a véralvadást. Az állapot vérlemezke hiánnyal jár, melynek következtében nem tud végbemenni megfelelően a véralvadás, így vérzékeny állapot jön létre. Ekkor olyan antitestek termelődnek, melyek arra késztetik a falósejteket, hogy távolítsák el a vérlemezkéket. Ennek következtében a trombociták száma olyannyira lecsökken, hogy azok nem képesek összecsapódásra. Akut formája főleg kisgyermekeket érinti és jellemzően vírusfertőzést követi – ekkor meglehet, hogy nincs is szükség különösebb kezelésre. Krónikus formájában már specifikus terápia indokolt.

A tüneteket trombocitopénia is kiválthatja. Az előbb említett ITP is egyfajta trombocitopénia, ám érdemes megjegyezni, hogy minden olyan állapot, mely a vérlemezkék csökkent mennyiségével jár (ezt nevezzük trombocitopéniának) okozhat ilyen tüneteket. Az állapot mögött olyan betegségek állhatnak, mint a csontvelő betegségek, vírusfertőzések, májbetegségek, alkoholizmus, gyulladásos bélbetegségek, SLE, rheumatoid arthritis, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

A Schönlein-Henoch purpura egy olyan probléma, amely a hajszálerek gyulladásával járó állapot (vasculitis). Általában a gyermekeknél fordul elő. Leggyakrabban a bőr, a belek és a vesék hajszálereit érinti. Éppen ezért gyakran okoz apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket a testen (főleg a végtagokon). Amennyiben a vérzés a belekben és a vesékben történik, a széklet és a vizelet véressé válik. Ijesztőnek hangzik, ám általában magától gyógyul.


A fentieken túl azonban súlyos betegséget is jelezhetnek a tűszúrásszerű pöttyök a bőrön.  Rosszindulatú daganatot is jelezhetnek a tünetek. A leukémiát gyakran vérráknak nevezik, amelyet a kóros fehérvérsejtek gyors növekedése, szaporodása jellemez. Ez az ellenőrizetlen növekedés a csontvelőben történik, ahol a vér alkotóelemeinek nagy része termelődik. A leukémiás sejtek általában éretlen fehérvérsejtek. Mivel leukémia esetén igen alacsony a vérlemezkék mennyisége, így gyakran okoz petechiákat, véraláfutásokat. Kezelése több tényezőtől függ (betegség típusa, stádiuma, beteg állapota), de általában a lehetséges terápiák a következők: kemo/sugárterápia, immunterápia, csontvelő-átültetés.

Egyéb lehetséges okok is kialakíthatnak petechiákat, s ezek a következők: C-vitamin hiánya, erőlködés, sérülés, fertőzés. Amennyiben ezek a foltok hirtelen jelentkeznek, egyre terjednek és nehézlégzéssel, zavartsággal, magas lázzal járnak, mihamarabb forduljon orvoshoz!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

07:37

Ételmérgzést okozhat a maradék rizs, mivel egy olyan baktérérium található benne, amely túléli a főzést. Az elfogyasztás után 24 órával is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Tegnap 15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.