Gyomirtószer okozhatja a fiatalkori leukémiát

Egy tanulmány szerint a glifozát-alapú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a fiatal korban jelentkező leukémiával. 

2023. október 26., 12:56

Szerző:

A már korábban is rákkeltőnek vélt glifozát tartalmú gyomirtó szerekről, egy szerdán megjelent tanulmány kiderült, hogy a leukémia kialakulásáért is felelős. A vizsgált termékek egyike a BioFlow (MON 52276) reprezentatív készítmény volt, amelyről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrégiben megállapította, hogy „nincs kritikus aggodalomra okot adó terület”, addig a fiatal patkányoknál a glifozát tartalmú gyomirtó szerek alacsony szintje okozott leukémiás eseteket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe kéri a magyar kormányt, hogy jelen információk tükrében változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig támogató álláspontját, és ne szavazza meg a gyomirtó újraengedélyezését.

A Pesticide Action Network (PAN) Europe, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WeMove felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a glifozát engedélyének megújítására vonatkozó jelenlegi javaslatát, tekintettel

a több kutatóintézet által végzett globális glifozát-tanulmányból származó új bizonyítékokra, amelyek szerint a glifozát már alacsony dózisban is rákot okoz 

– közölte oldalán a Magyar Természetvédők Szövetsége. 

„Arra kérjük a magyar kormányt, hogy jelen információk tükrében változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig támogató álláspontját, különösen, hogy hazánk vezeti az Európai Unióban a daganatos megbetegedések miatti elhalálozások listáját” – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. Az OECD 2023-as jelentése szerintaz európai országok daganatos megbetegedéseivel összefüggő halálozási adatok szerint, Magyarország a legrosszabb, első helyen végzett.

Az októberi tagállami szavazás során 9 ország nem, a többi tagállam – köztük hazánk – támogatta a glifozát újraengedélyezését, de minősített többség híján november közepén újra szavaznak a tagállamok a glifozát európai sorsáról.

(Kiemelt képünkön: Akut myeloid leukémia (AML), illusztráció. Ez a rák a myeloid szövetet (csontvelő) érinti, különösen a fehérvérsejt-elődöket (myeloblasztok), amelyek a fehérvérsejtek egy olyan típusát képezik, amelyet granulocitáknak neveznek. Ezek az éretlen sejtek kitöltik a csontvelőt, majd a véráramba kerülnek, és az egész szervezetben keringenek. A sejtek nem működnek megfelelően a fertőzések leküzdésében, és fokozott termelésük csökkenti a vörösvértestek termelését, ami vérszegénységhez és fáradékonysághoz vezet. Fotü: NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP)