Brüsszel újabb tíz évig mérgezné polgárait a rákkeltő glifozáttal

Újabb tíz évre meghosszabbítaná a rákkeltő glifozát gyomirtó engedélyét az Európai Bizottság. 

2023. szeptember 21., 12:46

Szerző:

A Bizottság javaslata szöges ellentétben áll az európaiak akaratával, és egy a héten az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson vezető tudósok rávilágítottak, hogy a javaslatot megalapozó hatósági vélemények súlyos hibáikat és hiányosságokat tartalmaznak – írja közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége.  A Szövetség és a Pesticide Action Network Europe arra kéri az európai kormányokat, hogy ne szavazzák meg e rákkeltő kockázatú gyomirtószer engedélyének meghosszabbítását. Az EU tagállamai most pénteken vitatják meg a javaslatot, és október 12-13-án szavaznak róla.

„A glifozát további 10 évre történő engedélyezése katasztrófa lenne az emberi egészség és a környezet szempontjából. Ezért az elkeserítő magyar rákstatisztikák fényében arra kérjük a kormányt, hogy ne szavazza meg e rákkeltő gyomirtószer engedélyének meghosszabbítását! Ne hagyjuk, hogy a vegyipari óriáscégek újabb tív évig mérgezzék az unió polgárait!” – nyilatkozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a glifozát gyomirtószer engedélyének megújítására vonatkozó javaslatát, miszerint a glifozát használata az EU-ban 2033-ig engedélyezett lenne Öt évvel ezelőtt 1 millió polgár kérte hivatalosan a glifozát betiltását, és egy nemrégiben 6 uniós országban végzett IPSOS közvélemény-kutatás szerint (link) a polgárok mindössze 14 százaléka ért egyet a szer engedélyének meghosszabbításával. Ráadásul komoly aggályok merültek fel az EU Vegyianyag-hatósága, az ECHA és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA biztonsági értékelésével kapcsolatban. Az Európai Parlamentben a hét elején tartott szakmai rendezvényen vezető tudósok ismertették a glifozát, valamint a glifozát hatóanyagú MON 52276 készítmény és összetevői értékelésének súlyos hibáit és hiányosságait. A Pesticide Action Network Europe azt is megállapította, hogy az EFSA egy sor megállapítása miatt a glifozát engedélyének megújítása ellentétes az uniós joggal.

„A brüsszeli bürokraták teljes sebességgel haladnak anélkül, hogy meghallgatnák a polgárok aggályait és a független tudományos eredményeket. Az iparági érdekeket egyértelműen az egészség és a környezetvédelem elé helyezik. Az EU peszticidekre vonatkozó jogszabályait megsértik, és az uniós országok polgárait felháborítja ez a hír” – hangsúlyozta Simon Gergely, a Pesticide Action Network Europe szakértője.

Egy toxikológus szakértők által nemrégiben készített tanulmány feltárta, hogy az ECHA figyelmen kívül hagyott fontos rákkeltő összefüggéseket/hatásokat bemutató vizsgálatokat, és elhanyagolta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a glifozát oxidatív stresszt idéz elő, ami egy elismert mechanizmus, amely rákhoz vezethet. A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be.

(Kiemelt képünk illusztráció: Gyomirtószeres tartály kukoricamezőn. Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP)