Ha a májusi eső aranyat ér, akkor szerdán tovább gazdagodunk

Záporok, zivatarok, de akár felhőszakadás, jégeső is lehet a jussunk a szerdai időjárásban.

2024. május 21., 17:29

Szerző:

A szerdai időjárás során egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely éjszaka gyengülve halad északkelet felé, így akkor is felhős időre számíthatunk, ám hajnalra délnyugaton már csökken a felhőzet – írja a Hungaromet.

Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Délelőtt hazánk északi felén, délután már inkább az északkeleti, keleti harmadban és a nyugati, valamint déli határvidéken számíthatunk záporra, zivatarra. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben helyenként megerősödik a délkeleti, szerdán a délnyugati szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő.

Zivatarok rázzák meg egész Európát

Európa peremvidékein anticiklonális hatások alakítják ki a száraz, többnyire napos időjárást. A frontok csak Izland térségében, illetve Északkelet-Európában okoznak felhősödést és csapadékot. Kontinensünk középső és nyugati részén, valamint Észak-Olaszországban sekély ciklonok találhatók. E terülteken labilis a légállapot, ami kedvező feltételeket teremt a konvektív, záporos csapadéknak. Nagy számban alakulnak ki záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás és jégeső kíséretében.


Szerda estig a Kárpát-medencében is várható ezek előfordulása, délután, este heves zivatarok kialakulására is van esély.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.