Időjárás: kiadták a figyelmeztetést, vihar és jégeső is lehet

Zivatar, felhőszakadás, jégeső, szél. Ezeket tartogatja számunkra a következő órákban az időjárás.

2024. május 21., 13:47

Szerző:

Meglehetősen viharos időjárás várható hazánkban a következő órákban, délutántól ugyanis szinte mindenhol leszakadhat az ég – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből. Eszerint a felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (ált. 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm), apróbb szemű jég ( 90 km/h széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő.

Kedden este sok felhőre számíthatunk, de hajnalra a Dunántúl délnyugati felén csökken a felhőzet. A szélcsendes tájakon párássá válhat a levegő, foltokban köd képződhet. Este még a Dél-Dunántúlon is, majd egyre inkább az ország északkeleti felén várható zápor, zivatar. A délies szél fokozatosan mérséklődik, szélerősödés, viharos lökés zivatarok környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Izgalmas időjárás várható a következő napokban is

Az időjárás előrejelzés szerint a következő napok sem fulladnak unalomba, szerdán aztán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás, de délelőtt az északkeleti harmadban és az Északnyugat-Dunántúlon még kevesebb napsütés várható. Délelőtt hazánk északi felén, délután már inkább az északkeleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk záporra, zivatarra. A délnyugatira, nyugatira forduló szél többfelé megélénkül, helyenként – főként zivatarok mentén – megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő.

Végül a HungaroMet előrejelzése kitér a csütörtöki napra is, mely szintén izgalmakkal telinek ígérkezik.

Eszerint a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható ezen a napon, ám ami ennél fontosabb, hogy éjszaka kevés helyen, napközben elszórtan – legkisebb eséllyel az északi és a középső tájakon – valószínű zápor, zivatar, amelyeket felhőszakadás is kísérhet. A nyugati, északnyugati irányú szél helyenként megélénkül. Zivatarban erős vagy viharos lökések is lehetnek. Hajnalban általában 9, 14, délután 23, 28 fok valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ASSY via Pixabay)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.