A ChatGPT tulajdonosa feloszlatta álomcsapatát

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.

2024. május 21., 16:27

Szerző:

Chat GPT tulajdonosa, az OpenAI feloszlatta a mesterséges intelligencia hosszú távú kockázataival foglalkozó részlegét, mindössze egy évvel azután, hogy a vállalat bejelentette a csoportot – írja cikkében a CNBC. A lap névtelenséget kérő forrása szerint a csapat néhány tagját más ágazatokba helyezték át. A hír napokkal azután érkezett, hogy mindkét csapatvezető – az OpenAI társalapítója, Ilya Sutskever és Jan Leike – bejelentette, hogy távozik a Microsoft által támogatott startuptól. Leike pénteken azt írta, hogy az OpenAI

biztonsági kultúrája és folyamatai háttérbe szorultak az egyes termékekkel szemben.

„Azért csatlakoztam, mert úgy gondoltam, hogy az OpenAI lesz a legjobb hely a világon a kutatáshoz” – írta Leike az X-en, hozzátéve: már jó ideje nem értett egyet az OpenAI vezetésével a cég alapvető prioritásaival kapcsolatban, míg végül eljutottak a töréspontra.

Sutskever és Leike kedden jelentette be távozását az X közösségi médiaplatformon, pár órás különbséggel. Leike azt írta, hogy szerinte a vállalat sávszélességének sokkal nagyobb részét kellene a biztonságra, a megfigyelésre, a felkészültségre, a biztonságra és a társadalmi hatásokra összpontosítani.

Ezeket a problémákat elég nehéz jól megoldani, és aggódom, hogy nem vagyunk olyan pályán, hogy ezt elérjük

– írta, majd mindezt kiegészítette azzal, hogy az elmúlt hónapokban a csapata széllel szemben vitorlázott. „Néha a számítástechnikai erőforrásokért küzdöttünk, és egyre nehezebb volt elvégezni ezt a létfontosságú kutatást” – fűzte hozzá.

A cikk szerint a tech vállalat tavaly jelentette be  Superalignment csapatát, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított. Az OpenAI akkor azt mondta, hogy négy év alatt számítási teljesítményének 20 százalékát fogja a kezdeményezésre fordítani.

Sutskever és Leike távozásának híre, valamint a Superalignment csapat feloszlatása egyébként napokkal azután érkezett, hogy az OpenAI elindította a Chat GPT új AI modelljét és asztali verzióját, valamint egy frissített felhasználói felületet. A vállalat ezzel komoly erőfeszítését tett a népszerű chatbot használatának kiterjesztésére.

A frissítés mindenki számára elérhetővé teszi a Chat GPT-4 modellt, beleértve az OpenAI ingyenes felhasználóit is

– mondta Mira Murati, az OpenAi technológiai vezetője. Hozzátette, az új modell, a Chat GPT-4o sokkal gyorsabb, és továbbfejlesztett szöveges, video- és audio képességekkel rendelkezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Cottonbro studio/Pexels)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.