A ChatGPT tulajdonosa feloszlatta álomcsapatát

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.

2024. május 21., 16:27

Szerző:

Chat GPT tulajdonosa, az OpenAI feloszlatta a mesterséges intelligencia hosszú távú kockázataival foglalkozó részlegét, mindössze egy évvel azután, hogy a vállalat bejelentette a csoportot – írja cikkében a CNBC. A lap névtelenséget kérő forrása szerint a csapat néhány tagját más ágazatokba helyezték át. A hír napokkal azután érkezett, hogy mindkét csapatvezető – az OpenAI társalapítója, Ilya Sutskever és Jan Leike – bejelentette, hogy távozik a Microsoft által támogatott startuptól. Leike pénteken azt írta, hogy az OpenAI

biztonsági kultúrája és folyamatai háttérbe szorultak az egyes termékekkel szemben.

„Azért csatlakoztam, mert úgy gondoltam, hogy az OpenAI lesz a legjobb hely a világon a kutatáshoz” – írta Leike az X-en, hozzátéve: már jó ideje nem értett egyet az OpenAI vezetésével a cég alapvető prioritásaival kapcsolatban, míg végül eljutottak a töréspontra.

Sutskever és Leike kedden jelentette be távozását az X közösségi médiaplatformon, pár órás különbséggel. Leike azt írta, hogy szerinte a vállalat sávszélességének sokkal nagyobb részét kellene a biztonságra, a megfigyelésre, a felkészültségre, a biztonságra és a társadalmi hatásokra összpontosítani.

Ezeket a problémákat elég nehéz jól megoldani, és aggódom, hogy nem vagyunk olyan pályán, hogy ezt elérjük

– írta, majd mindezt kiegészítette azzal, hogy az elmúlt hónapokban a csapata széllel szemben vitorlázott. „Néha a számítástechnikai erőforrásokért küzdöttünk, és egyre nehezebb volt elvégezni ezt a létfontosságú kutatást” – fűzte hozzá.

A cikk szerint a tech vállalat tavaly jelentette be  Superalignment csapatát, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított. Az OpenAI akkor azt mondta, hogy négy év alatt számítási teljesítményének 20 százalékát fogja a kezdeményezésre fordítani.

Sutskever és Leike távozásának híre, valamint a Superalignment csapat feloszlatása egyébként napokkal azután érkezett, hogy az OpenAI elindította a Chat GPT új AI modelljét és asztali verzióját, valamint egy frissített felhasználói felületet. A vállalat ezzel komoly erőfeszítését tett a népszerű chatbot használatának kiterjesztésére.

A frissítés mindenki számára elérhetővé teszi a Chat GPT-4 modellt, beleértve az OpenAI ingyenes felhasználóit is

– mondta Mira Murati, az OpenAi technológiai vezetője. Hozzátette, az új modell, a Chat GPT-4o sokkal gyorsabb, és továbbfejlesztett szöveges, video- és audio képességekkel rendelkezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Cottonbro studio/Pexels)