Rászabadították a teljes internetet a ChatGPT-re

A mesterséges intelligencia újra képes meglátogatni a weboldalakat, hogy megkeresse a választ a kérdéseinkre. 

2023. október 23., 14:40

Szerző:

Amikor a ChatGPT megjelent, és felhasználók tízmilliói kezdték el próbálgatni a rendkívül emberien kommunikáló chatbotot, azonban aktuális kérdésekre nem tudott válaszolni a rendszer. Ennek vége. A The Verge szeptember végén írt arról, hogy a mesterséges intelligencia „újra” képes meglátogatni weboldalakat, hogy pontosabban tudjon válaszolni a kérdéseinkre – írja a Rakéta.

Júniusban ugyanis már egyszer bejelentették ugyanezt a képességét, akkor csak az iPhone-alkalmazásban, „Böngéssz a Binggel” néven, hiszen az OpenAI a Microsofttal és a cég keresőjével kötött stratégiai együttműködést. Az OpenAI azonban nagyjából egy hét után már ki is kapcsolta a megoldást, arra hivatkozva, hogy a program úgy jelenít meg tartalmakat, „ahogyan azt nem szeretnék". Ez feltehetőleg azt, vagy azt is jelentette, hogy a szoftver be tudott nézni fizetős oldalakra is, vagyis ha megkérték rá, olyan cikkekből, bejegyzésekből idézett, amelyekhez csak előfizetők kellene, hogy hozzáférjenek. Ugyanekkor egyébként az OpenAI azt is lehetővé tette a weboldalak tulajdonosai számára, hogy jelezzék a ChatGPT-nek, ha nem szeretnék, hogy a program idézzen tőlük – hasonlóan ahhoz, ahogyan a Google-t is „ki lehet tiltani” egy oldalról.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy sikerült rendezni az aggályos kérdéseket, és valószínűleg újak sem kerültek felszínre, ugyanis a „Böngéssz a Binggel” már nincs béta verzióban, minden Plus és Enterprise, azaz vállalati előfizető hozzáfér ahhoz. Ez pedig csak a kezdet, az OpenAI ugyanis korábban azt ígérte, hogy idővel minden felhasználójuk igénybe veheti majd a technológiát. Ezzel együtt egyébként már a DALL-E 3 nevű képgenerátort is közvetlenül elérjük a ChatGPT-n keresztül, vagyis a fejlesztések változatlanul hatalmas iramban haladnak. 

(Kiemelt képünkön: az OpenAI ChatGPT logók az elektronikus eszközök képernyőjén láthatók ezen a fényképes illusztráción 2023. május 31-én Varsóban, Lengyelországban. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP)