Az EU szabályozza a mesterséges intelligencia használatát

Az Európai Parlament és a tagállamok közötti megállapodás szabályozza majd a mesterséges intelligenciát, a közösségi médiát és a keresőmotorokat.

2023. december 9., 10:01

Szerző:

Az Európai Parlament és az EU tagállamai 37 órás maratoni tárgyalást követően mérföldkőnek számító megállapodás született a mesterséges intelligenciát szabályozó első átfogó törvényekről – számol be róla a Guardian.

A megállapodást Thierry Breton, a közösségi médiát és a keresőmotorokat is szabályozó európai jogszabálycsomagért felelős európai biztos „történelmi jelentőségűnek" nevezte, amely olyan óriáscégekre terjed ki, mint az X, a TikTok és a Google.

Breton elmondta, hogy 100 ember közel három napon át egy szobában ült, hogy megpecsételjék a megállapodást. Azt mondta, hogy „megérte a néhány óra alvást" a „történelmi jelentőségű" megállapodás megkötése.

Carme Artigas, Spanyolország mesterséges intelligenciáért felelős államtitkára, aki a tárgyalásokat segítette, elmondta, hogy Franciaország és Németország támogatta a szöveget, miközben a jelentések szerint az említett országok technológiai vállalatai a kisvállalkozások innovációjának előmozdítása érdekében enyhébb megközelítésért harcolnak.

A megállapodással az EU megelőzi az Egyesült Államokat, Kínát és az Egyesült Királyságot a mesterséges intelligencia szabályozásáért folytatott versenyben.

A képviselők megállapodtak arról, hogy néhány esetet leszámítva betiltják a mesterséges intelligencia használatát a valós idejű megfigyelés és a biometrikus elemzés esetében. Ugyanakkor a rendőrség használhatja az érzelmek felismerésére is alkalmas eszközöket váratlan terrortámadás veszélye esetén, áldozatok felkutatásakor, vagy súlyos bűncselekmények utáni nyomozások alatt. Ugyanakkor egy többszintes rendszerről állapodtak meg, melyben a különböző kockázati szintekhez különböző szabályozások tartoznak. Jelenleg a legmagasabb kockázati kategóriában csak az OpenAI által fejlesztett GPT4-es modell tartozik. A törvényekkel arra is köteleznék az AI-szolgáltatókra, hogy közzétegyék azokat az adatokat, amelyeket a programok betanítására használnak.

A képviselők célja volt, hogy az EU ne kövesse el korábbi hibát, mint amikor engedte, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Facebook szabályozatlanul nőhessenek több milliárd dolláros vállalatokká.

A szabályozás leghamarabb 2025-ben válhat hatályossá. 

(Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)