A kései reneszánsz ember

2018. május 21., 18:37

Szerző:

A 2014-ben autóbalesetben meghalt Bubik Istvánra emlékezik a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat címe: Ritka magyar – Bubik 60.

Bubik István 1958-ban született, 1981-ben szerzett színészdiplomát, a Nemzeti Színháznál kezdett, és nem sokkal később már a Rómeó és Júlia Mercutióját is eljátszhatta. Volt Ádám Az ember tragédiájában és István az István, a király rockoperában. De hiába a gyorsan felfelé ívelő karrier, egy időre eltávolodott a színészettől, Londonba ment, és rakodómunkásként dolgozott. Át akarta gondolni az életét. Aztán visszatért, újra játszott színpadon számtalan előadásban, és több filmben is.

Szebényi Ágnes, a kiállítás kurátora Bubik sokoldalúságát emelte ki nyitó beszédében. A színész ugyanis tehetséges kaszkadőr, sportoló és zenész is volt.

– Kortársunk, és már tizennégy éve nincs közöttünk – mondta. – Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb alakja volt, a reneszánsz kor emberének kései utódja, tele tűzzel, energiával, szókimondó igazságérzettel és életigenléssel.

Bubik István beszélt arról, hogy mennyire túlhajszolt, de sosem panaszkodott. „Nagyon szeretem a szerepeimet, de az örömöm nem felhőtlen. Túl sok a teher rajtam. De mit tegyek? Próbáljak beleavatkozni a pályám alakulásába?” – idézte a színészt a kurátor.

A túlterheltség okozta a vesztét. Szolnokról, előadásról tartott hazafelé, amikor halálos autóbalesetet szenvedett.

A róla szóló kiállítás június 20-ig tekinthető meg. / H. E.