Drágulást hoz a szélsőséges időjárás ősszel

Az élelmiszerek ára az egekbe szökhet, a drágulásért pedig az időjárás a felelős.

2024. szeptember 19., 14:16

Szerző:

Az elmúlt hónapok időjárása mindenkit megviselt, és a hosszú távú hatásai is érződni fognak: drágulás várható, az élelmiszerek ára jelentősen emelkedik az őszi szezonban – számolt be róla az RTL Híradó.

Az árak emelkedése már megkezdődött, ugyanis a forró és száraz nyár bizonyos élelmiszerek esetében 7 százalékos drágulást idézett elő a Központi Statisztikai Hivatal mérései alapján, ami megdöbbentő, hiszen ez az infláció mértékének kétszeresét is eléri.

A zöldségek és a gyümölcsök ára változhat a legnagyobb mértékben, hiszen ezekre közvetlen hatást gyakorol az időjárás, de más termékek esetében is számolni kell azzal, hogy nem a korábban megszokott árakkal találkoznak majd a vásárlók.

A drágulás ijesztő méreteket ölt

A nagybani piacon a kereskedők a paradicsomot 58 százalékkal, az uborkát 40 százalékkal, a paprikát pedig 37 százalékkal drágábban tudták beszerezni, mint egy évvel korábban. Ennek magyarázata abban keresendő a termelők szerint, hogy mindegyik zöldségből kevesebb termett az idei aszályos időjárás miatt.

Raskó György közgazdász így nyilatkozott:

„A zöldségfélék között elképesztő mértékű az emelkedés, ezért az őszi hónapokban a friss zöldség és gyümölcs piaci és fogyasztói árai egyaránt emelkedni fognak.”

A nyári forróság nemcsak ezeknek a termékeknek az árát befolyásolta, hanem a tejtermékekét is. Bár elsőre talán úgy tűnik, hogy nincs köztük közvetlen kapcsolat, ám ez egyáltalán nincs így, ugyanis mint azt a szakértők elmondták, a hőségben a tehenek a saját testük hűtésére fordítják az energiáikat.

Ennek folyományaként kevesebb tejet termelnek, és annak minősége is változik, ugyanis jóval kisebb a zsírtartalma. Akár 15 százalékkal is visszaeshet a tejtermelés, ami minden tejtermék árát felfelé módosítja. Bár ezek esetében nem számítanak jelentős áremelésre, de nagy valószínűséggel a sajtok, a vaj és a tejföl is drágulni fog az ősz folyamán.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása az árvíz szempontjából nem volt szerencsés, ugyanakkor az őszi termést illetően kifejezetten hasznos volt a földeknek, így a szakértők bíznak abban, hogy további drasztikus áremelésekre ezen termékek esetében már nem lesz szükség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)