Ismét emelkedésnek indul a benzin ára

Csökkenés helyett drágulás várható, a benzin és a gázolaj ára is emelkedik.

2024. szeptember 16., 17:46

Szerző:

Szeptember 17-én az autósok rossz hírre fognak ébredni: a benzin több hét után most először ismét emelkedni kezd – hívta fel a figyelmet a holtankoljak.hu.

Legutóbb júliusban változott negatívan az üzemanyagok ára, azóta azonban csökkenő tendenciát mutatott. Most viszont úgy tűnik, ennek mostanáig örülhettek az autósok, ugyanis holnaptól 2 forinttal megint drágább lesz a benzin nagykereskedelmi ára, bár ez csupán kisebb díjkorrekciónak minősül. A gázolaj ára egyelőre változatlan marad.

Amennyiben az árváltozás megjelenik a kiskereskedelmi árakban is, akkor arra készülhetünk, hogy így alakul az üzemanyagok ára:

95-ös benzin: 585 Ft/liter,

gázolaj: 590 Ft/liter.

Ez még mindig nem tűnik drasztikusnak, ugyanis idén már többször is 600 forint feletti literenként áron lehetett üzemanyaghoz jutni, de az emelkedő tendencia sosem jelent jót.

A benzin ára nem csak a benzin ára

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik.

Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma.

Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint még akkor is literenként 351 forintba kerülne a benzin, ha maga a nyersanyag teljesen ingyen jutna el a lakossághoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)