Az élelmiszerárak megduplázódtak, az Európai Unióban sem emelkedtek ilyen mértékben

Az elmúlt hat évben Magyarországon az élelmiszerárak meredeken emelkednek.

2024. szeptember 15., 12:17

Szerző:

Miután megszűnt az árstop, illetve bizonyos termékek kötelező akciói, a hazai élelmiszerárak drasztikusan emelkedni kezdtek – számolt be az RTL Híradó.

Mint az a riportból kiderült, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a liszt 38,1, a cukor 13,9 és az étolaj 9 százalékkal drágult júliusra, bár a számokon némileg torzít az a tény, hogy a kormány ekkor szüntette meg az árstopot, ami korábban mesterségesen alacsonyan tartotta az árakat.

A piaci értékek ettől jóval magasabbak voltak, ettől függetlenül a lakosság nagy részét érzékenyen érintette az áremelkedés, hiszen alapvető élelmiszerekről van szó. Éppen emiatt az árak emelkedését és a boltok gyakorlatát a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálni kezdte.

Az elmúlt években mindenhol jelentősen drágultak az élelmiszerek, de Magyarországon mindez az elmúlt 6 évben felgyorsult.

Nehezen tolerálható az élelmiszerárak növekedése

A 2017-es adatokkal összevetve egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon 2023-ra már kétszer annyiba került egy-egy termék, mint korábban, és ez azóta is növekszik.

Az adat már csak azért is aggasztó, mert az Európai Unióban is csak 40%-os növekedés figyelhető meg az élelmiszerárak tekintetében, és hazánkban már az Ukrajnában zajló háború előtt is folyamatosan és meredeken emelkedtek az árak, pedig a drágulásért gyakran a harcokat tették felelőssé.

Kétségtelenül ez, az energiaválság, illetve az időjárási körülmények is hozzájárulnak bizonyos élelmiszerek árának emelkedéséhez, ám ennek mértéke egyáltalán nem mindegy.

Matolcsy György jegybankelnök már korábban figyelmeztetett arra, hogy az árstop nem ideális gazdasági megoldás, ugyanis jelentős mértékben növeli az inflációt. Úgy tűnik, most éppen ennek a hatásait érzékeli a magyar lakosság, hiszen hirtelen rengeteg termék ára megduplázódott.

Az RTL Híradó kiemelte, hogy a tavalyi év során Hollandiában, Spanyolországban és Romániában is olcsóbb volt élelmiszerhez jutni, mint Magyarországon. Az árstop kivezetésével ilyen drasztikus mértékű drágulás a következő hónapokban nem várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)