A nyugdíjasokat is munkába állítaná Nagy Márton

A nyugdíjasok foglalkoztatásában még lát kiaknázatlan lehetőségeket a nemzetgazdasági miniszter. 

2024. október 11., 19:17

Szerző:

Nagy Márton úgy fogalmazott, hogy Magyarországon is elérhető a 85 százalékos foglalkoztatási ráta, ha sikerülne még belső munkaerőpiaci tartalékot mozgósítani – írta meg Azénpénzem.hu. Mindez úgy lenne elérhető ez a nemzetgazdasági miniszter szerint, ha a nyugdíjasok és a fiatalok is nagyobb számban helyezkednének el a munkaerőpiacon.

A MTI beszámolója szerint most tartották meg az EU-tagállamok foglalkoztatási és szociálpolitikai ügyekért felelős minisztereinek informális találkozóját, Nagy Márton itt fejtette ki véleményét a munkanélküliség témakörével kapcsolatban.

A miniszter nem abban látja a fejlődés lehetőségét, ha hosszú időn át tartó segélyezéssel segítik a különböző generációkat. Ehelyett a minél gyorsabb elhelyezkedést, illetve annak ösztönzését tartaná megoldásnak, amely a foglalkoztatási rátát akár 85 százalékosra is felemelhetné, azonban úgy véli, hogy ehhez a belső munkaerőpiaci tartalék mozgósítására is szükség van.

A nyugdíjasok egyre nagyobb számban vannak jelen a munkaerőpiacon

Azénpénzem.hu cikkében a Központi Statisztikai Hivatal adatait alapul véve írta meg, hogy idén augusztusban 2,25 millió főt foglalkoztattak a 15-75 év közötti korosztályból, és az ő körükben a foglalkoztatottsági ráta 60,4 százalékos. A portál megjegyezte, hogy a nyugdíjasok már nyáron is soha nem látott számban dolgoztak Magyarországon, bár az adatokból látszik, hogy a júliusi 133 ezer után augusztusban már kevesebb, mint 60 ezren dolgoztak.

A 85 százalékos foglalkoztatási ráta azonban nem tűnik elérhetőnek, mivel még 917 ezer embert kellene foglalkoztatni, hogy ez teljesüljön.

A gazdasági aktivitást tekintve a 15-64 év közötti korosztályban 71,5 százalékos. Mindez azt jelenti, hogy 413 ezerrel több új dolgozónak kellene megjelennie a munkaerőpiacon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem fejtette ki, hogy mindez milyen módon teljesülhetne, hiszen a nyugdíjasokat már így is nagy számban foglalkoztatják. Közülük sokan egészségügyi okokból sem tudnának munkát vállalni, így ezen tervek kivitelezhetőségéről további információkat várnak a szakemberek is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)