Tuti karrier Magyarországon? Lehetséges, csak egy országgyűlési képviselőnek kell dolgoznia hozzá

Úgy tűnik, megéri karriert építeni az országgyűlési képviselők munkatársaiként. Az állam ugyanis több mint 13 milliárd forintot költött az ilyen munkavállalók foglalkoztatására 2023 óta.

2024. október 8., 11:21

Szerző:

Noha a bírák, az ügyészek és a rendvédelmi dolgozók bére egyaránt alacsony, a politikusok holdudvarában elérhető karrier igencsak jutányos. Legalábbis az állam másfél év alatt több mint 13 milliárd forintot költött az országgyűlési képviselők munkatársaira – derült ki a Népszava közérdekű adatigényléséből, amelyet az Országgyűlés sajtóirodájának küldtek. 

Biztos karrier: a holdudvarok bruttó 7,5 milliárdot emésztettek fel

A lap információi szerint 2023-ban összesen bruttó 7,5 milliárdot költöttek a parlamenti frakciók különböző munkatársak (asszisztensekre, sajtósokra, szakpolitikai szakértőkre stb.) karrierjére, az idei év első nyolc hónapjában pedig kicsivel több mint bruttó 5,8 milliárd forintot használtak fel ilyen célokra. 

Az országgyűlési képviselők az alkalmazottaik után ráadásul juttatásokat vehetnek fel, ami a parlament honlapján elérhető táblázat szerint 2023-ban havonta és képviselőnként 3 094 596 forintot jelentett. Ugyanez a tétel 2024-ben még emelkedett is, így összesen 3 534 684 forint állt a politikusok rendelkezésére. A Népszava megjegyezte: a képviselők az alkalmazottak foglalkoztatására kapott keretük feletti rendelkezési jogot és a munkáltatói jogokat is átruházhatják a frakcióvezetőjükre, így tesz a Fidesz, a DK, a Momentum és az LMP is. 

Nem minden politikus használta fel a teljes keretét

Az Országgyűlési törvény arra is lehetőséget ad – írja a lap –, hogy ha valaki nem használja fel a munkatársai karrierjére szánt teljes keretét egy adott évben, akkor a keretmaradványát a következő évben átcsoportosítják a frakciójának. Ez magyarázhatja azt, hogy tavaly a frakciók túllépték az alkalmazottakra szánt teljes keretösszeget.

  • A fideszes képviselők 2024-ben nyolc hónap alatt összesen több mint bruttó 3,5 milliárdot, 2023-ban pedig közel bruttó 4,5 milliárd forintot költöttek alkalmazottakra.
  • A DK idén eddig bruttó 262 millió, míg tavaly 380,9 milliót költött alkalmazottakra.
  • A Momentum idén eddig 202 milliót, tavaly összesen 313 milliót költött erre a célra.
  • Az LMP az idei év első nyolc hónapjában 163,8 milliót, 2023-ban összesen 239 milliót költött munkatársakra. A párt azt is elárulta, hogy jelenleg 25 munkatársat foglalkoztatnak a képviselőik. 

A több parlamenti párt hibrid megoldást alkalmaz, a képviselőik a keretösszegük egy részét maguk használják fel, a maradékot pedig a frakcióvezetőjükre ruházzák át. 

(Kiemelt képünkön a magyar országgyűlési képviselők láthatók. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)