Egyre kevesebb orvos akar külföldre menni, amióta a Fidesz kormányozza az országot – üzente Rétvári Bence egy párhuzamos dimenzióból

2018. április 27., 10:18

Szerző:

Nyolc éve folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma, a kormányváltás óra annyira kevés orvos nem akart még külföldre menni, mint 2017-ben. 2010 óta 60 százalékkal csökkent a külföldi munkavállalásra jelentkező orvosok száma, és 2015-höz képest 30 százalékkal csökken a távozó ápolók száma is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence hangsúlyozta: 2010 óta több kormányzati intézkedés javított az orvosok és ápolók helyzetén, és ennek már látható eredményei vannak. 2010-ben 845 magyar orvos kérte ki első alkalommal a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, tavaly már csak 334. (Nyilván nem azért, mert már mindenki külföldön van, aki el akart vagy tudott menni.)

Elmondható tehát – folytatta –, hogy az intézkedések hatására tavaly több mint 60 százalékkal kevesebb orvos tervezte távozását, mint 2010-ben. Az elmúlt években a külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül 1498-an jelenleg is dolgoznak a magyar betegellátásban, miután vagy mégsem költöztek külföldre, vagy időközben visszaköltöztek Magyarországra, vagy egyszerre végeznek munkát itthon és külföldön.

Kitért arra is: az egészségügyi dolgozók itthon maradását segíti az orvosok és ápolók béremelése,

valamint a kórházak jelentős fejlesztése, a munkakörülmények javítása.

Az elmúlt években több száz milliárd forintot fordítottak a kórházak korszerűsítésre, elindították Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját, valamint ösztöndíjprogramokkal segítették a fiatal szakorvosokat és ápolókat. Többször, eddig összesen 400 milliárd forintból emelték a béreket, és csak az elmúlt két évben 207 ezer forinttal emelkedett az orvosok alapbére.

Ez nyilván szóró-szóra így van, de akkor nem világos, miért vagyunk kénytelenek hetente megírni, hogy a magyar állami kórházak szinte kivétel nélkül krónikus orvoshiánnyal küszködnek. Egy tegnapi hír például arról szólt, hogy a miskolci kórházban már a Facebookon hirdeti az állásokat, annyira nincs szakember a sürgősségi osztályán.

13:28

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt. Dobrev Klára állítja: Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy tudott róla mégsem tett semmit. Ezekért a kijelentésekért Áder János húga perel. 

10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.