Orbán Viktor Kötcsén Bese Gergőről, Magyar Péterről és az egészségügyről is megszólalt

Orbán Viktor szakított a korábbi szokásokkal, és válaszolt az újságírói kérdésekre a kötcsei pikniken.

2024. szeptember 7., 15:54

Szerző:

Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Fidesz pártalapítványa a kötcsei polgári pikniket, amire szokás szerint a fideszes holdudvar volt hivatalos. A korábbi évek gyakorlatától két ponton is eltértek: egyfelől a piknik olyan zenei aláfestést kapott, amit a majdnem 500 lelkes falu ritkán hallhat, bömbölt a dzsessz, amíg az összegyűlt sajtó kizárólag a helyszínhez vezető kis utcában villámkérdéseket tehetett fel az érkezőknek. Másfelől ezúttal nem a miniszterelnök politikai igazgatója, hanem maga Orbán Viktor válaszolt a sajtó kérdéseire, amikor megérkezett a helyszínre.

Kötcsén is békemissziót folytat Orbán Viktor

„Legyen béke már!” – ez az idei, 23. kötcsei piknik mottója, amit Babits Mihály Húsvét előtt című verséből kölcsönzött a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány. A a Dobozy-kúria területén megrendezett zárt körű szezonnyitó politikai rendezvény hasonlóan fontos esemény a Fidesz számára, mint a tusványosi fesztivál. Mindkét rendezvény főszereplője Orbán Viktor, aki beszédében kijelöli a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik aztán hosszabb távon meghatározzák a párt stratégiáját – jegyzi meg a Telex.

A lap helyszíni riportja szerint az első vendégek 9 óra után érkeztek a kúriához, köztük volt Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész is, akinek az egyik tüntető azt kiabálta oda, hogy: „Vágási Feri, hát mi történt, szocializmusból a Fideszbe?”. 

Néhány perccel 11 óra előtt érkezett a helyszínre az első miniszter, Bóka János. Nagyjából ekkor történt az, hogy a szervezők hangszórókat állítottak a kúria bejáratához, és hangos dzsessz zenét kezdtek el játszani, feltehetően azért, hogy ezzel zavarják az interjúk készítését. 

Nem sokkal ezután befutott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence igazságügyi miniszter is. Utánuk érkezett Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Dél körül néhány biztonsági ember jött ki, és arra kérték a sajtó munkatársait, hogy lépjenek hátrébb, mivel fontos személy érkezik. Kiderült, hogy Kövér László házelnök érkezett meg, aki azzal a lendülettel be is ment, egyetlen kérdésre sem válaszolt.  Gulyás Gergely viszont fél egy körül már távozott is a piknikről.

Fél kettő előtt néhány perccel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke jelent meg kúria bejáratánál, és bejelentette az ott várakozó újságíróknak, hogy a szokásoktól eltérően ezúttal nem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, hanem maga Orbán Viktor fog beszélni a sajtó képviselői előtt. Ekkor az eddig hangosan szóló zenét is lehalkították.

A DK aktivistái játékpénzt szórtak a miniszterelnökre

Miután Orbán Viktor megérkezett, DK-s aktivisták Orbánt ábrázoló játékpénzeket szórtak a miniszterelnökre, és bekiabálásokkal szakították félbe a válaszait. Az akcióról Gyurcsány Ferenc sem volt rest beszámolni.

Gyekiczki Márton, a DK politikusa volt az egyik aktivista, aki azért szórt pénzt a miniszterelnökre, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy „kiárusítják az országot".

Orbán Viktor új világgazdaságot vizionál

Orbán Viktor azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A zárt körű kötcsei találkozón arról beszél majd, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen.

Ennek a gazdaságpolitikának a „szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán szerint a gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy Magyarország kimarad a háborúból és a blokkosodásból, nem támogatja a szankciós politikát, mindenkivel kereskedik és mindenkivel próbál jó gazdasági kapcsolatokat kialakítani.

A Telex kérdésére a miniszterelnök azt mondta, a magyar gazdaság tényleges gazdasági növekedése az első háromban van Európában. „Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben. 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben” – mondta Orbán.

A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte: „Arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.”

A Magyar Péter vezette Tisza Párt június 9-i eredményét úgy kommentálta: „Volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat. Sok sikert kívánok!” Arra a kérdésre, hogy szeptember 18-án fog-e vitázni Magyar Péterrel az Európai Parlamentben, azt válaszolta, eleget fog tenni a soros elnökségből fakadó kötelezettségeinek. „Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére” – mondta. 

Az egészségügy sokat fejlődött Orbán Viktor szerint

Az egészségügy állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. „Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére” – mondta. Később egy újabb újságírói kérdésre azt mondta:

„A magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára egy volt kórházigazgató, őt akarják kioktatni egészségügyből hőmérőkkel? Viccelnek?”

A MÁV az évtized legnagyobb szenzációját érte el Lázár János vezetése alatt

A MÁV állapotáról és Lázár Jánosról is kérdezték Orbánt, aki szerint : „A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért, az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el”. Orbán Viktor itt az országbérletre utalt, majd kifejtette: „Ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

Bese Gergő melegpornó-botrányba keveredett plébános ügyéről is szó esett

Bese Gergő dunavecsei plébános felfüggesztéséről – aki korábban a kormányfő hivatalát, a Karmelitát is megáldotta – azt mondta, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”. „Én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőjében. Bár én kálvinista vagyok, de én bízok a katolikus egyházi vezetőben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani” – tette hozzá.

Orbán beszélt a Ferihegyi reptér visszavásárlásáról és a Vodafone magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról is. Ezeket történelmi lépésnek nevezte, szerinte fontos, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő, nemzetközi erejű infokommunikációs és telekommunikációs cége. „Ezek mind fontos, szükséges lépések” – mondta.

Miután Orbán Viktor végzett a kérdésekkel és bement, a zene ismét hangosan kezdett el szólni.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.