Tusványos is fontos szerepet tölt be Orbán Viktor békemissziójában

A tusványosi szabadegyetem alapítója, Németh Zsolt a magyar unió elnökség szerepéről és a határon túli magyarok életminőségéről is beszélt. 

2024. július 17., 11:27

Szerző:

„Jobb pályán” a mottója az idei tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23–28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni – adta hírül az MTI. 

A külügyi bizottság elnöke kiemelte: a béke gondolata önmagában nem elég, a megvalósulása azon múlik, van-e megfelelő politikai erő és befolyás. A Patrióták Európáért frakció megalakulása egyfajta fordulatot jelez Európában, hosszú ideje „benne van a levegőben” a nemzetközi jobboldal megerősödése, és ez nem is lehet vita tárgya az európai parlamenti választások függvényében – mondta. 

Tusványos a békemisszió fontos állomása

Németh Zsolt a magyar miniszterelnök „békemisszióját” már most sikeresnek nevezte. „Egyedülálló az a visszhang, amelyet a békemisszió kiváltott, és érzékelhető a trendfordulat a békenarratívákban. Egyre erőteljesebb visszhangot kap, hogy nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség” – hangsúlyozta, rámutatva: a „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos, ahol szombaton mond beszédet a kormányfő.

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban különösen fontosnak nevezte, hogyan tudnak Magyarország arculatán javítani, szembeszállni a Magyarországot sújtó előítéletekkel, amelyek a magyar politikát érintik. Jelezte: elmondják majd, hogy a tűzszünetre vonatkozó javaslatuk nem szolgál orosz érdeket. Szemben Olaf Scholz német kancellár kijelentésével, nem az ukrán kapitulációt célozzák, hanem az esélyt arra, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus országgá válhasson – mondta. Úgy látják, ennek esélyei a háború elhúzódásával napról napra romlanak.

A határon túli magyarok életminőségét javítanák

A jövő tervezését illetően Németh Zsolt hangsúlyos helyen említette a határon túli magyar közösségeket. Ahogy Európában, úgy itt, a térségben is szeretnék, ha az életminőség javulna, aminek nagyon fontos része a kisebbségi jogok biztosítása. A magyar elnökségi prioritások között kiemelte a kulturális sokszínűség és örökség védelmét célzó pontot.

Még Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy ők nem sokat változtak az elmúlt 33 évben, de a világ annál inkább. A Jobb pályán mottóról szólva kiemelte, sokan temetik a politikai pálya jobb- és oldalra történő felosztását, de ők mégis ragaszkodnának hozzá. 

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: ezer előadó lesz jelen a nyári egyetemen, amelyet 76 partnerrel közösen 34 programhelyszínen, 300 szervező közreműködésével készítettek elő. Kedd este megnyílt az online regisztrációs felület, szombatra külön regisztráció lesz, amelyet a honlapon lehet megtenni. Négy óra előtt a belépés ingyenes a tábor területére – közölte a főszervező. 

(Képünkön Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója beszédet mond az idei Tusványosi nyári szabadegyetem programjairól tartott sajtótájékoztatón a Bálna Rendezvényközpontban 2024. július 16-án. Balról Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke, jobbról Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert)