Időjárás: vasárnap már megdörrenhet az ég

Hamarosan itt a várva várt fordulat az időjárásban.

2024. szeptember 7., 17:42

Szerző:

Szombaton a középső tájakon, a vasárnapi időjárás során a Dunántúlon képződik több gomolyfelhő, illetve holnap délnyugat felől egyre több fátyolfelhő is fölénk sodródik. Éjszaka csak kevés felhő lesz felettünk. Ma a középső országrészben néhány helyen, vasárnap a Dunántúlon elvétve fordulhat elő zápor, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A déli, délkeleti szelet napközben nagy területen élénk, vasárnap az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik – írja a HungaroMet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 34 fok között alakul.

Még érvényben van az extrém időjárás miatti figyelmeztető jelzés

A Hungaromet szöveges figyelmeztetője szerint szombat délutánig, kora estig egy-egy zivatar nem zárható ki, elsősorban a középső országrészben, Északi-középhegységben. Vasárnap késő estétől, éjféltől kezd növekedni a zivatar kialakulásának esélye a Dunántúlon, illetve a középső országrészben.

Ami a középhőmérséklete illeti, szombaton az ország döntő részén 25 fok alatt, vasárnap a középső országrészben 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

A frontérzékenyek készüljenek

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. Ilyenkor a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt, a koraszülések és általában a szülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe. Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy a hidegfront után megerősödő széltől fáj a fejük. Ilyenkor az idegrendszer lassabban reagál a külső ingerekre, nő a reakcióidőnk. Fáradékonyság, aluszékonyság jellemző – írja a Szimpatika.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.