A Madách igazgatója marad a gimnáziumban

A Madách Imre Gimnázium igazgatója felmentésének kronológiája.

2024. augusztus 29., 09:49

Szerző:

Továbbra is a Madách Imre Gimnáziumban tanít majd Mészáros Csaba, akit kedden a Belügyminisztérium felmentett igazgatói állásából. Ezt maga az érintett jelezte abban a Facebook bejegyzésben, amit az éjjel tett közzé az iskola oldalán.

„Itt állok és mást nem tehetek” – utasította vissza Luther a hatalom kérését a kiközösítésén folytatott birodalmi gyűlésben, hogy vonja vissza tanait. Szembesítette a hatalmat azzal, hogy amire hivatkozik (keresztényi értékek) és ahogy működik, nincsenek összhangban egymással. Mert eredetiben olvashatta a Bibliát. Most ugyanabban a korban élünk. A kérdés: mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom? Sajnos ennek mítosza elmúlt, csak az ideológiai alapot sajátítja ki magának. Én sem tehettem másként, mert amit eddig képviseltem, hiteltelenné vált volna a hatalom nyomásra”

írta a volt igazgató.

A minisztériumban tudtak arról, mire készül a Madách igazgatója

Mészáros Csaba arról is ír, hogy Maruzsa Zoltán államtitkárnak augusztus 22-én már megmutatta a közleményt, amit kitettek az iskola honlapjára, de sem akkor sem később nem volt semmilyen ellenvetése az államtitkárnak. Az igazgató hozzátette: ha nincs a médiafelhajtás, nem mentettek volna fel.

Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. Azóta többen megírtátok, hogy fideszes vezetésű iskolában nem vezetik be, de ők nem a trambulinról vizelnek a medencébe. Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő. A másik, hogy aki demonstrál nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett

– írta bejegyzésében.

Mészáros szerint nem lehetett ma könnyű Maruzsa államtitkárnak lenni. „Főleg ennyire mondvacsinált indokkal. Én is tudom, hogy bármilyen per nyerhető. (Bár indoklás nélkül felmenthető bárki.) Az igazgatóságom alatt eljutott az iskola egy olyan színvonalra, hogy a lányai minket választottak és ide jártak. Majd felmenti az igazgatót. Nem a Madách változott.” Hozzátette:

Persze Ő csak aláírja a miniszter döntését, de a kinevezésemet Pintér Sándor írta alá, a felmentésemet pedig Ő. Ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor egymás után lőhetik ki a saját igazgatóinkat, vagy hozhatnak ide bárkit, a Madách megmarad. Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg. Boldog vagyok.

– zárta bejegyzését Mészáros Csaba.

Tantestület tiltakozása és két tüntetés

A tegnap esti demonstrációról a Népszava készített videót, amelyben tanulók is elmondják véleményüket.

„Nem akarnak gondolkodó, szabad diákokat, mint ahogyan nem akarnak gondolkodó, szabad iskolaigazgatókat sem. Mi viszont nem akarunk a jogtalan, azonnali felmentések országában élni”

– mondta egyikük.

Egy öt éve érettségizett fiatal stílusosan a telefonja segítségével mondta el beszédét. Mint mondta, diákéveikből rengeteg olyan digitális lenyomat maradt telefonjaikban, ami tanúskodik arról, hogy milyen közegben nevelkedtek tinédzserkorukban.

„A galériáinkban például rengeteg kép található a Díványról, arról a versdélután-sorozatról, amit közösen találtunk ki, és szerveztünk éveken keresztül”

– mondta.

„Mészáros Csaba csak ebben a rendszerben renitens, minden normális ország közoktatásának megbecsült résztvevője lenne”

– mondta egy több évtizede a Madách Gimnáziumban érettségizett nő.

A Civil Közoktatási Platform felháborítónak és jogszerűtlennek tartja a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatójának azonnali felmentését egy olyan jogszabály be nem tartására hivatkozva, amely még nem is lépett életbe. A Madách nevelőtestületének nyilatkozata szerint ők a megengedett keretek között kívánták engedélyezni a telefonok használatát, hiszen a mobiltelefonok az iskolákban még a jogszabály életbe lépése után sem nyilvánulnak tiltott eszköznek, azok korlátozottan és jelentős adminisztráció után továbbra is használhatók lesznek. A minisztérium tehát csak a sarkított sajtóhírek alapján döntött a retorzió mellett.

Ez az ügy nem a mobilhasználatról szól, hanem a megfélemlítésről, hiszen az iskola nem állította, hogy a jogszabályt nem fogják betartani

– írták.

Mint ismert, augusztus 8-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely értelmében korlátozottan lehet használni az iskolában, a szakmai képzés során, illetve a foglalkozások alatt a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközöket. Ezeket a tanítási nap kezdetén, az órák előtt le kell adni, majd a házirendben foglaltak szerint tárolják és adják vissza őket. Azt is a házirendben határozzák meg, hogy mikor használhatják mégis a diákok.

Az iskola közölte: nem veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat. Közleményükben azt írták:

 

„Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel”.

A Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Ezt a szűkszavú belügyminisztériumi közleményt adta ki az MTI szerdán. 

Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.”

A Madách gimnázium tanárai felháborodtak az igazgató felmentésén, és szerdán spontán tüntetést tartottak a gimnázium előtt. Az intézmény előtt többezren tüntettek, tanárok, szülők, diákok is voltak szép számmal annak ellenére, hogy korábban már hétfőre, az első tanítási napra már meghirdettek egy demonstrációt, amit a szerda esti tüntetés ellenére is meg fognak tartani.

Közleményben tiltakozott a Madách Imre Gimnázium tantestülete igazgatójuk kirúgása miatt. Az iskola Facebook-oldalán megjelent közleményben azt írják:

„Megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültünk arról, hogy intézményünk igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolánkat, felmentették. Mindez a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történik. Álláspontunk szerint a rendelet adta kereteken belül hoztunk döntést a digitális eszközök iskolai használatáról. A felmentés tényét, annak indoklását és módját elfogadhatatlannak tartjuk".

 

Készült egy felmérés is

Ezzel szinte egy időben jelent meg, ugyancsak az MTI-ben, egy felmérés, amelyet a Nézőpont Intézet készített a Szent István Intézet megrendelésére, és amely megállapította, hogy „a magyarok túlnyomó többsége támogatja az okostelefonok kitiltását az iskolákból, 85 százalékuk egyetért a mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelettel".

A válaszadók 65 százaléka szerint elsősorban szórakozásra használják a gyerekek az okostelefont; 21 százalék jelölte meg az információszerzést, 9 százalék a kapcsolattartást.

(Kiemelt kép: Budapest, 2024. augusztus 28. Résztvevők a budapesti Madách Imre Gimnázium elbocsátott igazgatója, Mészáros Csaba melletti tüntetésen a középiskola előtt 2024. augusztus 28-án. A Belügyminisztérium ezen a napon közölte, hogy azonnali hatállyal felmentette a gimnázium igazgatóját. A döntést azzal indokolták, hogy "egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt". MTI/Balogh Zoltán)