Korlátozhatják a mobiltelefon használatát az iskolákban

Mobiltelefon nélkül könnyebb figyelni a politikusok szerint.

2024. július 25., 11:17

Szerző:

A mobiltelefon nem könnyíti meg többé az iskolások életét. A politikusok szerint könnyebb nélküle figyelni. A szülők és a gyerekek azonban nem igazán örülnek. A tanárok eddig is felszólíthatták az órán engedély nélkül mobiltelefonozó diákokat, hogy tegyék el, de el nem vehették tőlük. Ez változhat meg ősztől – írja a Blikk.

Eltűnhet a mobiltelefon az iskolákból

Mint beszámoltunk róla, terjedelmes tiltólistával fegyelmezné meg a kormány a diákokat. Akkor annyit tudtunk, hogy a kormányrendelet-tervezet értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert, az okosórákat és mobilokat pedig egész napra elzárnák.

Elfogadta a parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatát, hogy szigorítják a mobilhasználatot az oktatási intézményekben. Pontosabban: szabályozzák, hogy milyen tárgyakat lehet bevinni és milyeneket nem az iskolák területére, az iskolaőrök pedig a tanulók csomagjait is átvizsgálhatnák.

A kormány részletesen megindokolta

Néhány nappal ezelőtt Rétvári Bence hosszan írt arról Facebook-oldalán, hogy miért van szükség a szigorításra. A Belügyminisztérium államtitkára szerint „továbbra is minden tárgy bevihető lesz az iskolába, ami a tanulást segíti, de az nem, ami a tanulást akadályozza, vagy a diákok testi épségét veszélyezteti”.

Rétvári Bencce azt írja, nem tiltják be a telefonokat és az egyéb okoseszközöket, de korlátozzák azok használatát. Hozzátette, erre azért van szükség, mert egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja már alá, hogy a diákok iskolai figyelmére, koncentrációjára, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon használat.

Digitális középkor vár a diákokra

A másik, enyhébb kategóriába a használatában korlátozott eszközök tartoznak. Ennek minősülnek a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okos eszközök, vagyis

ősztől a mobilok és a laptopok mellett a digitális vagy analóg fényképezőgép, a diktafon, az okosóra és e-könyv-olvasó is elzárásra kerülhet a tanítás idejére.

Ezeket az eszközöket az általános iskolákban, gimnáziumokban és szakgimnáziumban az egész tanítási nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskolákban a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, a szakiskolákban a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt tilos lesz használni. A tiltás az összes évfolyamra vonatkozik.

A kormány egy júniusban elfogadott törvény alapján szerzett felhatalmazást arra, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan. A tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SchoolPRPro via Pixabay)