Ez állhat a véres vizelet hátterében

A véres vizelet rendkívül riasztó lehet, ugyanakkor nem mindig áll komoly probléma a hátterében.

2024. június 25., 12:57

Szerző:

A haeumaturia, vagyis ismertebb nevén a véres vizelet az emberek körülbelül 10 százalékánál fordul elő élete során, a tünet maga pedig az egyszerűbb okokon keresztül, a súlyos betegségeken át, számtalan dologra utalhat. Pontosan ezért nem szabad elhanyagolni a problémát, hisz egy mögötte álló esetleges komoly betegséget kizárólag egy szakorvos zárhat ki – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz.

Az egészségügyi portál szerint a véres vizelet olyan esetben jelentkezik, amikor a vesékből, a húgyhólyagból, vagy a húgycsőből származó vér a vizelettel keveredik. Leggyakoribb okait két fő csoportra, jóindulatú, illetve rosszindulatú kategóriára érdemes osztani.

„A jóindulatú okok elsősorban a vesekövesség és gyulladásos betegségek, (a húgyhólyag, a vese, a prosztata gyulladásai). Kialakulhat sérülések kapcsán (például hasi sérülésnél vesesérülésre utal) és véralvadási zavar, pl. véralvadás gátló szedése esetén, ha a beállt egyensúly akár diétahiba miatt is, valamiért felborul. Megjelenése azonban nagyon fontos figyelemfelhívó jel lehet rosszindulatú betegségek esetén is, mert a vesék, húgyutak, prosztata és húgyhólyag daganatos megbetegedései nagyon gyakran első tünetként vérvizeléssel jelentkeznek” 

– világított rá Zsigmond Ildikó és Mezőfi Beáta, a Margit Medical Center radiológus főorvosai. Hozzátették: ha valakinek kifejezett hasi fájdalmakkal jelentkezik a vizeletben szabad szemmel is látható vérvizelése, akkor érdemes sürgősséggel orvoshoz fordulni. Ilyenkor nagyon gyakran a húgyutakban elakadt kő okozza a panaszokat, lehet, hogy el is zárja a vizelet elfolyását, ami nagyon károsan hat a vese működésére is. Amennyiben a vizeletben jól látható a vérzés, de nincsen egyéb panasz, fontos, hogy forduljunk urológushoz, mivel az ilyen estek 25 százalékában fordul elő daganatos megbetegedés. Ha a vizeletben csak a laborvizsgálat tudja kimutatni a vért, és nincsenek panaszok, szintén van esély a daganatos eredetre (kb. 4-5 százalék), ilyenkor is szükséges a kivizsgálás.

Ennek során a szükséges vér és vizeletvizsgálatok után általában hasi-kismedencei ultrahang készül, mellyel kimutatható a húgyutak esetleges kövessége és a vizeletelfolyási nehezítettség, de a vizsgálat a gyulladásos eltérésekre is fényt deríthet.

Amennyiben azonban ezek a vizsgálatok nem derítenek fényt a véres vizelet okára, úgy az urológus cystoscópiát, vagyis hólyagtükrözést végez.

Fontos megjegyezni, hogy húgyúti vérzéshez hasonló tüneti kép kialakulásának más okai is lehetnek: egyes ételek (pl. cékla, rebarbara) fogyasztása után hasonlóan elszíneződhet a vizelet, de a tünet akár egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, mint ahogyan az is lehet, hogy a vizeletben látott vér egyszerűen máshonnan származik. Utóbbi esetben a forrása lehet a menstruációs vérzés, a bélrendszeri vérzés vagy éppen a gáttájék sérülése és vérzése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: unknownuserpanama / Pixabay)