Becsorog? Az inkontinencia több embert érint, mint gondolná

Az akaratlan vizeletvesztés, vagyis az inkontinencia világszerte emberek millióinak nehezíti meg a mindennapjait. Egy egyszerű tornával kezelhető!

2024. február 29., 17:58

Szerző:

Valójában népbetegség, mégis még mindig tabu az inkontinencia. Szégyen vagy sem, minden esetre meglepő, hogy szinte a szexuális zavaroknál is nagyobb hallgatás övezi. A világon több millió embert érint az akaratlan vizeletvesztés, más néven inkontinencia statisztikák szerint minden harmadik nő életét megnehezíti.  Jóllehet, inkább női és változókori betegségnek tartják, a férfiak és fiatal nők is érintettek, és gyakorlatilag minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben. Idős korban az emberek harmadánál –- kétharmad részben nőknél – jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák – írja a Házipatika. Vizelet-inkontinenciáról beszélünk akkor is, ha csupán néhány cseppről van szó. 

Az inkontinencia megjelenése a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, kialakulására hajlamosít a testtömeg-index növekedése, a légzésszám tartós megnövekedése, a magas pulzusszám Negatívan hathat a túl alacsony testtömeg-index, az étkezési zavarok, a nőgyógyászati műtétek és az inaktív életmód is. Az inkontinencia nagymértékben befolyásolja az életminőséget, hat az érzelmi-, szociális-, szexuális életre, arra, hogy az érintettek mennyire tudják ellátni a mindennapi teendőiket. Elősegíti a depresszió, az önbizalomhiány, a szégyenérzet kialakulását. Az inkontinencia típusairól és kezelési módjairól igyekszünk átfogó képet adni olvasóinknak. 

Az inkontinencia okai

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Egyrészt örökletesen is vannak gyengébb gátizomzatúak, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat. Ezen kívül a testsúlyfölösleg is megterhelheti a gátizomzatot. A terhesség és szülés, különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Rejtett inkontinenciát sajnos nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak.

Az inkontinencia megjelenési formái

„Urge”, vagyis késztetéses inkontinencia: amit erős, nem elnyomható vizelési inger jellemez, fizikai aktivitás vagy hasi nyomásfokozódás nélkül, jó záróizom-funkció mellett. Hirtelen jelentkező, nehezen elnyomható vizelési ingert okoz.

 A stressz okozta, vagyis terheléses inkontinencia:köhögés, tüsszentés vagy fizikai erőfeszítés hatására vizeletszivárgás következik be, ami a záróizmok csökkent működésének tudható be. Ez a típus a leggyakoribb, a diagnosztizált esetek 60 százalékáért felelős. 

A kevert inkontinencia: ebben az esetben együtt jelentkeznek a késztetéses és terheléses inkontinencia tünetei.

És léteznek speciális csoportjai is, mint a reflex inkontinencia (ez egy neurogén betegség, ami inger nélkül bekövetkező akaratlan vizeletvesztést okoz, melyet a hólyag izom összehúzódása okoz) és a túlfolyásos inkontinencia (ez telt hólyag mellett jelentkezik, alsó húgyúti szűkületek eredménye) – írja közleményében a Sherlock Rehab.

Otthon is elvéhezhető egyszerű gyakorlatokkal az inkontinencia  ellen 

A stressz inkontinencia vagy a késztetéses vizeletürítés problémájával küzdő nők esetében a leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás kezelési módszer a Kegel-gyakorlatok végzése, más néven a medencefenék izomzatának edzése (gátizomtorna). 

A gátizomtornát 1940-ben Dr. Arnold Kegel alkotta meg. A Kegel-gyakorlatok lényegében a gátizmok összehúzásának és elernyesztésének a sorozatát jelentik. Kegel szerint számos előnnyel jár a húgycső körüli izmok rendszeres akaratlagos mozgatása, rugalmasítása, erősítése.

Az inkontinencia torna alapgyakorlatai a következők:

  • egyszeri összehúzás + elengedés,
  • kétütemű összehúzás + elengedés / kétütemű összehúzás + kétütemű elengedés,
  • összehúzás + megtartás (izometriás aktiválás),
  • gyors összehúzások ismétlése (“pulzáltatás”).

A Kegel-gyakorlatok hatásainak értékelésére kutatást végeztek, melynek során 292 inkontinenciában szenvedő nő töltött ki kérdőívet arról, miként változott meg az életminősége azon 12 hetes program alatt, amikor heti kétszer 50 perces vezetett foglalkozáson vettek részt és naponta önállóan gyakoroltak. A napi gyakorlás rövid távon eredményesnek bizonyult, javult a vizelettartási képességük, az életminőségük, több mint egyharmaduk teljesen meggyógyult.

Lényeges, hogy az inkontinencia műtéti kezelést csak abban az esetben igényel, ha eredménytelen a konzervatív terápia, illetve ha a súlyos inkontinens panaszokat anatómiai eltérések (pl. jelentős hüvelyfali süllyedés) okozzák. A konzervatív kezelések lehetnek nem gyógyszeresek, ilyen a viselkedésterápia, a medencefenéki izomzat rehabilitációja, az elektrostimuláció, segédeszközök használata vagy a rektális ballon-tréning. A gyógyszeres kezelések alkalmával használhatóak antikolinerg szerek, Beta-3 agonisták, hormonterápiás szerek, dezmopresszin, triciklikus antidepresszánsok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)