Időskori magány, gyötrő egyedüllét? Mutatjuk, mi segíthet a rossz érzés legyőzésében

Az időskori magány sokak életét teszi egyhangúvá, szürkévé, pedig van rá megoldás. Nem is egy!

2024. február 22., 16:19

Szerző:

Az idősek létszáma az egészségügy fejlődésének és az egészséges élet lehetőségeivel kapcsolatos felvilágosításnak köszönhetően egyre inkább növekszik. Érettebb korban számos fizikai, pszichológiai és társadalmi szerepváltozással szembesülünk. Sokan idős korukban ismerik meg a magányt és depressziót, amely fő oka az egyedüllét, a szoros családi kötelékek hiánya és baráti kapcsolat csökkenése. Az életkor előrehaladtával egyre több barátunkat veszítjük el, és nehezebb új barátokat találni. 

Mit tehet egy idősödő ember, ha magányosnak érzi magát? Mivel már csak a legkisebb településeken jellemző, hogy az idősek kiülnek a kapu elé, hogy szóba elegyedjenek az arra járó szomszédokkal, ismerősökkel, más módszereket kell találniuk, hogy legyőzzék a magánnyal járó negatív érzéseket.

A témával kapcsolatos cikkek rendszerint azt javasolják az időseknek, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget, mosolyogjanak másokra, kezdeményezzenek beszélgetést például a pénztárossal a boltban vagy a mellettük lévő személlyel a háziorvosi váróban. Ez azonban a fiatalabb korosztály számára olykor visszatetszést kelthet, így sokan a közeledésük negatív fogadtatását tapasztalva még jobban bezárkóznak és ettől is csak növekedni fog a magányosság érzése.

Szerencsére más módszerek is vannak, mint az idegenek random megszólítása. Sokan, ha levertnek és magányosnak érzik magukat, azt hiszik, senki sem akarja meglátogatni őket, nem hiányoznak senkinek. Ám a barátok, a család és a szomszédok gyakran örömmel fogadják, ha meghívást kapnak, és szívesen elmennek az idősebbekhez nosztalgiázni vagy csupán azért, hogy velük töltsenek egy kis időt.

Az időskori magány és a modern eszközök

A barátokkal vagy rokonokkal való telefonos csevegés az egyik legjobb magányűző tevékenység. Sőt, sok nyugdíjas azért kezdett el megbarátkozni a számítógéppel és az okostelefonnal, mert a chatprogramok és a videóhívások nagyszerű módjai a kapcsolattartásnak. Különösen, ha az unokákról van szó, akik egyébként is naphosszat használják ezeket az eszközöket.

Fényképeket oszthatnak meg egymással, ingyenes videocsevegést folytathatnak vagy a közösségi médiában régi ismerősökre bukkanhatnak azok, akik szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolati hálójukat idősebb korban. 

A könyvtárak és közösségi központok gyakran tartanak rendszeres képzéseket az idősek számára, hogy elsajátítsák az alapvető számítógépes ismereteket. Ezek is jó helyek a találkozásra és a másokkal való együttlétre, ismerkedésre is.

Azok az idősek, akiknek nincsenek ellenérzéseik a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, egy MI alapú chatprogrammal is megoszthatják a gondolataikat. Ez nem olyan persze, mintha egy hús-vér emberrel beszélgetnének, de ha mást nem, legalább ötletet adhat a főzéshez vagy a szabadidős programokhoz. 

(Kiemelt kép: Teona Swift / Pexels)