Kipróbáltuk a mesterséges intelligencia fánk receptjét – Isteni finom lett

Pár másodperc alatt egy tökéletes fánk receptet kaptunk a ChatGPT-től, amit ki is próbáltunk és nem csalódtunk.

2024. január 28., 15:40

Szerző:

Farsang közeledtével egyre többen sütnek otthon fánkot, ám akinek nem lapul a fiókjában régről egy jól bevált, tuti fánk recept, az könnyen csalódottá válhat az eredmény láttán. Kis keresgélés után kiderült, hogy több száz recept létezik a világhálón, ezek között válogatva bukkantunk rá olyanokra, mint a mindenmentes fánk, a ketofánk vagy az apácafingocska

Sokan vannak, akik nem szeretnek napokig próbálkozni a tökéletes fánk recepttel (mi sem), ezért egy olyan szakértőhöz fordultunk, amit bármely háziasszony felkereshet és nem fog csalódni. A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot, amelyet az OpenAI fejlesztett ki és már telefonos applikációban is elérhető. Képes természetes nyelven kommunikálni, válaszokat ad a kérdéseinkre, információkat keres nekünk, és még sok másra is képes. Például recepteket ajánl.

Fánk mesterséges intelligencia módra

A Chat GPT-t egy pofonegyszerű kéréssel támadtuk le: Írj egy jó fánk receptet!

A válasz szinte azonnal érkezett.

„Természetesen, íme egy finom fánk recept:

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 75 g cukor
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 250 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 75 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
  • Olaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót.

Egy másik tálban langyosítsd fel a tejet, majd adj hozzá az élesztőt. Hagyd pihenni néhány percig, amíg az élesztő feloldódik és elkezd habzani.

A lisztes keverék közepébe készíts egy mélyedést, majd öntsd bele az élesztős tejkeveréket. Adj hozzá a tojásokat, a vajat és a vaníliát. Gyúrd össze a tésztát alaposan, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz.

Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta megkétszereződik méretben.

A megkelt tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra. Használj fánk-kiszúró formát vagy egy poharat a tésztakorongok kiszúrásához.

Melegíts fel bő olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Süsd aranybarnára mindkét oldalát a fánkoknak (kb. 2-3 perc per oldal).

Emeld ki a sült fánkokat egy szűrőkanállal, és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatáld róluk.

Ha a fánkok kihűltek, szórd meg őket bőségesen porcukorral.

Jó étvágyat kívánok!” – zárta a választ a ChatGPT.

 

A receptet követve valóban rendkívül finom fánkot sütöttünk és az eredményen felbuzdulva megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy mit javasol, mit főzzünk másnap ebédre. A chatrobot először magától ajánlott valamit, de miután közöltük vele, hogy ez nem épp a kedvenc ételünk, rákérdezett, hogy milyen hozzávalókból szeretnénk főzni. Mindössze három alapanyagot adtunk meg: hús, répa, kukorica. Néhány másodperc múlva egy ragu receptet dobott elénk, reméljük, az is úgy beválik majd, mint a fánk!

 (Kiemelt kép: 168.hu)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.