Kipróbáltuk a mesterséges intelligencia fánk receptjét – Isteni finom lett

Pár másodperc alatt egy tökéletes fánk receptet kaptunk a ChatGPT-től, amit ki is próbáltunk és nem csalódtunk.

2024. január 28., 15:40

Szerző:

Farsang közeledtével egyre többen sütnek otthon fánkot, ám akinek nem lapul a fiókjában régről egy jól bevált, tuti fánk recept, az könnyen csalódottá válhat az eredmény láttán. Kis keresgélés után kiderült, hogy több száz recept létezik a világhálón, ezek között válogatva bukkantunk rá olyanokra, mint a mindenmentes fánk, a ketofánk vagy az apácafingocska

Sokan vannak, akik nem szeretnek napokig próbálkozni a tökéletes fánk recepttel (mi sem), ezért egy olyan szakértőhöz fordultunk, amit bármely háziasszony felkereshet és nem fog csalódni. A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot, amelyet az OpenAI fejlesztett ki és már telefonos applikációban is elérhető. Képes természetes nyelven kommunikálni, válaszokat ad a kérdéseinkre, információkat keres nekünk, és még sok másra is képes. Például recepteket ajánl.

Fánk mesterséges intelligencia módra

A Chat GPT-t egy pofonegyszerű kéréssel támadtuk le: Írj egy jó fánk receptet!

A válasz szinte azonnal érkezett.

„Természetesen, íme egy finom fánk recept:

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 75 g cukor
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 250 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 75 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
  • Olaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót.

Egy másik tálban langyosítsd fel a tejet, majd adj hozzá az élesztőt. Hagyd pihenni néhány percig, amíg az élesztő feloldódik és elkezd habzani.

A lisztes keverék közepébe készíts egy mélyedést, majd öntsd bele az élesztős tejkeveréket. Adj hozzá a tojásokat, a vajat és a vaníliát. Gyúrd össze a tésztát alaposan, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz.

Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta megkétszereződik méretben.

A megkelt tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra. Használj fánk-kiszúró formát vagy egy poharat a tésztakorongok kiszúrásához.

Melegíts fel bő olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Süsd aranybarnára mindkét oldalát a fánkoknak (kb. 2-3 perc per oldal).

Emeld ki a sült fánkokat egy szűrőkanállal, és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatáld róluk.

Ha a fánkok kihűltek, szórd meg őket bőségesen porcukorral.

Jó étvágyat kívánok!” – zárta a választ a ChatGPT.

 

A receptet követve valóban rendkívül finom fánkot sütöttünk és az eredményen felbuzdulva megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy mit javasol, mit főzzünk másnap ebédre. A chatrobot először magától ajánlott valamit, de miután közöltük vele, hogy ez nem épp a kedvenc ételünk, rákérdezett, hogy milyen hozzávalókból szeretnénk főzni. Mindössze három alapanyagot adtunk meg: hús, répa, kukorica. Néhány másodperc múlva egy ragu receptet dobott elénk, reméljük, az is úgy beválik majd, mint a fánk!

 (Kiemelt kép: 168.hu)