Rengeteg a rákkeltő gyomirtószer a vizeletben – aggódnak a tudósok

Egy amerikai tanulmány szerint a vizeletminták 80 százalékban rákkeltő gyomirtószer összetevőjét találták meg. 

2022. július 10., 13:36

Szerző:

Egy amerikai egészségügyi tanulmányban a gyermekektől és felnőttektől vett vizeletminták több mint 80%-a tartalmazott egy rákhoz köthető gyomirtó vegyszert, amit a tudósok „nyugtalanítónak” és „aggasztónak” neveztek – írja a The Guardian

Akadémikusok és magánkutatók már évek óta észlelik a glifozát gyomirtószer magas szintjét az emberi vizeletminták elemzése során. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azonban csak nemrégiben kezdte el vizsgálni a glifozát kártékony hatását az emberekre nézve, annak hatására, hogy a közel múltban több olyan vita is felmerült azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszerekben és a vízben lévő növényvédő-és rovarirtó szerek hogyan hatnak az emberi és környezeti egészségre.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvosi Iskolájának kutatói által 2017-ben közzétett kutatás szerint az emberi vizeletben talált glifozát mennyisége és előfordulása is folyamatosan emelkedik az 1990-es évek óta. 

Az amerikai farmerek évente több mint 200 millió kilogramm gyomirtót  használnak fel földjeiken. A gyomirtót közvetlenül a géntechnológiával módosított növényekre, például a kukoricára és a szójababra, valamint a nem géntechnológiával módosított növényekre, például a búzára és a zabra is permetezik, mint szárítószert, hogy a betakarítás előtt kiszárítsák a termést. Sok gazdálkodó a vegetációs időszak előtt is használja a földeken, beleértve a spenóttermesztőket és a mandulatermelőket is. A történelem legszélesebb körben használt gyomirtó szerének tartják. 

A glifozát maradványokat találtak olyan élelmiszerekben, amelyek a vizsgált gyomirtószerrel permetezett növényekből készültek, beleértve a bébiételeket is.

Cynthia Curl, a Boise State University közösségi és környezeti egészségtanának adjunktusa szerint „nyilvánvalóan aggasztó”, hogy az amerikai lakosság nagy százaléka ki van téve a glifozátnak, de azt mondta, hogy még mindig nem világos, hogy ez hogyan hat ki az emberi egészségre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)