Vizeletből kimutatja a rákot a gyorsteszt

A rákot percek alatt kimutató papíralapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást.

2014. február 27., 11:15

A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt a laterális áramlás elvét felhasználva nagyban hasonlít a gyógyszertárakban és drogériákban kapható terhességi tesztekhez – derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányból.

A kutatók elgondolása az volt, hogy peptidekkel bevont nanorészecskéket a szervezetbe juttatva felerősítsék a vizeletben a daganat jelenlétére utaló és amúgy rendkívül nehezen észlelhető proteázok jeleit – írja az MTI.

A Sangeeta Bhatia vezette kutatók elsősorban a fejlődő világban remélik kamatoztatni eredményeiket. A gazdaságilag elmaradottabb országokban az utóbbi években meredeken nőtt a rákos esetek száma, és a betegség különböző válfajai okozta halálozások 70 százalékát is a fejlődő világban regisztrálták. A rák korai megállapítása jelentősen javíthatná a betegek kilátásait, a fejlett világban széles körben alkalmazott mammográfiához és a kolonoszkópiához hasonló szűrővizsgálatok azonban túlságosan is drágák az elmaradott egészségügyi infrastruktúrával bíró országok számára.

Bhatia és kollegái 2012-ben mutatták be szintetikusbiomarker-technológiájukat, amely alkalmas a rákos áttétek kialakulását lehetővé tévő mátrix metalloproteinázok (MMP-k) észlelésére. Ezt a technológiát továbbfejlesztve alkották meg a papíralapú tesztet.