Recept – Egyszerű és laktató a sváb káposzta füstölt hússal

Egyszerű, laktató étel a füstölt hússal készült sváb káposzta, amelyet hagyományosan tört burgonyával tálalnak. Egy elronthatatlan recept.

2024. február 16., 18:42

Szerző:

Egyszerű recept, laktató főfogás és szinte lehetetlen elrontani. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kg burgonya
  • 10-15 egész bors
  • 2-3 babérlevél
  • 10 dkg rizs
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 kg sertéscsülök

A recept:

A csülköt 2-3 darabra vágjuk. A savanyú káposztát – ha szükségesnek ítéljük – vízben kiáztatjuk, majd a hússal együtt feltesszük főni körülbelül fél liter vízzel. Belekeverjük a rizst, a borsot meg a babérlevelet, és csak utólag sózzuk. Főzhetjük kuktában is.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, egy evőkanál zsírt adunk hozzá, és krumplinyomóval összetörjük. Ha az étel puhára főtt, úgy tálaljuk, hogy a tányér egyik felére tesszük a húst és a káposztát, a másik felére a tört burgonyát.

(Vidék Íze)

(Kiemelt képünk illusztráció: Jean-Blaise Hall / Mood4Food / foodcollection via AFP)

 

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.