Íme egy olcsó és húsmentes recept

Hamvazószerdától kezdetét veszi a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt így ma egy húsmentes receptet ajánlunk, ami könnyen elkészíthető és olcsó. 

2024. február 14., 14:41

Szerző:

Ahogy arról írtunk, hamvazószerdán kezdődik a nagyböjt. Íme egy recept, amely a keresztény hagyományok betartása mellett is fogyasztható: tejszínes-spenótos rakott krumpli. Egy másik cikkünkben arra hívjuk a figyelmet, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek nem ajánljuk a böjtöt, nekik a betegségükhöz igazított diéta ajánlott. 

A keresztény böjtölés – mint a megbocsátásért való könyörgés – gyökere a Bibliában olvasható történetből ered, amelyben Dávid király első gyermekéért fohászkodott. Mózes könyve a böjtöt úgy említi, mint valaminek az önmagunktól való megtagadását. A katolikus hit szerint a böjt a mértékletesség erényének gyakorlása. Tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadást, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodást jelenti, szoros értelemben a létfenntartási ösztön megfékezését az evés és ivás terén. Célja a lélek fölemelése és a bűnbánat kifejezése. A húsvétot megelőző negyven napos periódusban a hívők Jézus pusztában töltött negyven napos böjtjéről emlékeznek meg. Ebben az időszakban korábban csak a napi egyszeri étkezés volt megengedett, és tiltották a hús fogyasztását. Ezt a szigorú kötöttséget idővel enyhítette a napi legfeljebb egyszeri jóllakás és a pénteki húsevési tilalom szabálya. A nagyböjt utolsó napja nagypéntekre, Jézus kereszthalálának napjára esik. A húsevés tilalma a római katolikus egyházban az év minden péntekén kötelező a 14. életévüket betöltött személyeknek, egészen a 60. életévük megkezdéséig – írja az Egészségvonal. 

Íme a recept: nincs benne hús, de nem is hiányzik belőle!

Tejszínes-spenótos rakott krumpli

A recept könnyen elkészíthető, nem kell sokat előkészülni hozzá, olcsó és nagyon finom. Na, lássuk! Szükségünk lesz egy kiló krumplira. Egy csomag bébi spenótra, de fagyasztott leveles spenót is lehet. Egy kis alaplé mindig legyen a hűtőben, ehhez a recepthez nem feltétlenül szükséges, de ha van, akkor még finomabb lesz. Az egyik kedvelt áruházláncban már olcsón lehet kapni 33 százalékos kis kiszerelésű főzőtejszínt. Van, aki habtejszínnel készíti el. Ízlés kérdése, de ha savanyú a végtermék, akkor az a habtejszín miatt van. Szükségünk lesz még egy kis vajra, de megteszi az olaj is, és egy 1 darab tojásra. Só, bors, fokhagyma, szerecsendió – ezeket a fűszereket vegye elő. Ha van még otthon – ma már luxusterméknek számító – sajt is, akkor az is jöhet. 

A krumplikat sós vízben héjastul fűzzük meg. Utána hámozzuk meg és vágjuk karikára, majd tegyük egy tepsibe. Egy teflonban felforrósítunk vajat és megpirítjuk rajta a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Hozzáforgatjuk a spenótot. A főzőtejszínt keverjük ki egy darab tojással, ezt sózzuk és borsozzuk,és tegyünk bele egy kis szerecsendiót.  Végül a bekevert tejszínt és a fokhagymás spenótot is öntsük rá a krumplira és keverjük össze. Az egész tetejére jön a reszelt sajt. Végül 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)