A napallergia tünetei és típusai

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

2024. július 3., 15:38

Szerző:

Pontos definíciója szerint a napallergia – az úgynevezett szoláris urticaria – egy olyan immunológiai folyamat, amelynek kiváltó ágense maga a napsugárzás. Ez esetben tehát napfényre adott allergiás reakcióról van szó – írja a Házipatika.

A napallergia típusa

A köznyelvi értelemben vett napallergia sokkal szerteágazóbb fogalomkört takar, allergiának semmiképp nem nevezhető. Leggyakoribb tagja az úgynevezett polimorf fény-exanthema (polimorf fénydermatózis vagy polimorf fénykiütés), ami tulajdonképpen egy kórok nélküli, fény hatására kialakuló bőrtünet. A köznyelv fényallergiának nevezi a fototoxikus, fotoallergiás reakciókat is. Viszont ez esetben az allergiás reakció nem a fény hatására indul el – részletezi a lap.

A napallergia tünetei

Szoláris urticariánál a csalánkiütések általában azon a bőrterületen jelennek meg, amely ki volt téve a napnak, de máshol is felbukkanhatnak.

A polimorf fény-exanthema tünetei többfélék lehetnek: dudorok vagy csalánkiütés, kipirosodás, duzzanat. Ezek általában csak a napfénynek kitett területen jelennek meg. Van, hogy késő tavasszal, vagy a nyár elején, az első erősebb napfény hatására jelentkeznek, másnál csak később.

Fototoxikus reakció esetén általában kipirosodás, viszketés, hólyagok jelennek meg az érintett bőrfelületen és környékén.

Ezt a korcsoportot érinti a napallergia

Nemre, korra és etnikumra való tekintettel bárkit érinthet a napallergia. Nagyobb valószínűséggel alakul ki annál, akinek a családjában többször is előfordult.

A napallergia kiváltó oka

Nem teljesen világos, mi okozza a napallergiát. Egyes tanulmányok szerint örökletes, mások szerint a szervezet immunválaszt indít el a napozás után.

A szoláris urticaria nagyon ritkán fordul elő. A polimorf fény-exanthema már viszonylag gyakori, az emberek 9-20%-át érinti. Általában nőknél jelentkezik, és családon belül gyakran ismétlődik.

A fototoxikus reakciónál pedig élelmiszerek vagy gyógyszerek, krémek váltanak ki allergiás reakciót a napfény hatására.

Mit lehet tenni napallergia esetén?

Először is meg kell határozni, milyen napallergiáról van szó. Fotoallergiás reakció esetén el kell hagyni a kiváltó krémet vagy gyógyszert, de a szoláris urticaria és polimorf fény-exanthema esetén általában antihisztaminokra van szükség. Az érintett bőrterületeket pedig szteroid tartalmú krémekkel érdemes kezelni.

Ezen kívül másképp is megóvhatjuk a bőrünket a napallergia hatásától:

A tavasz és a nyár elején fokozatosan növeljük a napon töltött időt. Ez segít a bőrnek hozzászokni a napfényhez.


Kerüljük a napfényt, amikor a legerősebb, azaz délelőtt 10 és délután 4 óra között. Lehetőleg maradjunk bent vagy árnyékban ebben az időszakban.


Viseljünk például széles karimájú kalapot, hosszú ujjú felsőt, nadrágot és olyan ruhadarabokat, amelyek védenek a napsugarak ellen.


Használjunk legalább 30-as fényvédő faktorú naptejet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.