Nemcsak élénkít, a fogyást is segíti ez a népszerű ital

Már két-három csésze is segíti a fogyást a legújabb tanulmány szerint. 

2024. július 2., 17:26

Szerző:

Egy új tanulmány szerint naponta két vagy három csészével fogyasztása segíti a fogyást, egész pontosan csökkenhet a hasi zsír – idézte a femcafe a Mirror cikkét. Az említett tanulmányból kiderült, hogy azoknak a 20 és 44 év közötti nőknek, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztottak, 3,4 százalékkal lett alacsonyabb a hasi zsír szintjük, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéznak. 

A hasi zsír szintje még nagyobb arányban, 4,1 százalékkal volt alacsonyabb azoknál a 45 és 69 év közötti nőknél, akik naponta négy vagy több csészével fogyasztottak az élénkítő hatású italból. Átlagban 2,8 százalékkal volt alacsonyabb testük testzsír százaléka a két-három csésze kávét fogyasztó nőknek. Ezek a megállapítások igazak voltak, függetlenül attól, hogy a kávé tartalmazott-e koffeint vagy sem. Sőt, az sem befolyásolta az eredményeket, ha a kutatásban résztvevő nők krónikus betegségben szenvedtek vagy dohányoztak.

A kávé kevésbé segíti a fogyást férfiak esetén

Bár a kávé a férfiakra is pozitív hatással volt, az ital testzsír tekintetében kevésbé fejtette ki náluk a hatását. Azok a 20 és 44 év közötti férfiak, akik napi két vagy több csésze kávét fogyasztottak, a tanulmány szerint mindössze 1,3 százalékkal kevesebb testzsírt produkáltak. 

A szakértők szerint a kávé az egészséges táplálkozás szerves részévé válhat, és segíthet az elhízás elleni küzdelemben. Dr. Lee Smith, az Anglia Ruskin Egyetem által véghezvitt tanulmány vezetője szerint a kutatás azt sugallja, hogy a kávéban olyan, a koffeintől eltérő bioaktív vegyületek is lehetnek, amelyek szabályozzák a súlyt, és amik akár az elhízás elleni eszközként is felhasználhatóak. „Lehetséges, hogy a kávét vagy annak hatékony összetevőit be lehetne építeni egy egészséges táplálkozási stratégiába, hogy csökkentsük az elhízás miatt kialakult krónikus betegségek számát” – fejtette ki Smith. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti megállapítások a tisztán fogyasztott kávéra érvényesek. A tejszínnel vagy cukorral fogyasztott kávéval  felesleges zsírt és szénhidrátot vihet be a szervezetbe. Ilyenkor a pozitív hatások sem érvényesülnek, ahogy a túlzott kávéfogyasztás is veszélyes lehet. Túlzott mennyiségben ugyanis növelheti a vérnyomást, megterhelheti a szívet. 

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.