A chilipaprika igazi csodaszer: fogyaszt és a reumás bántalmakat is enyhíti

A chilipaprika kivonat hatóanyaga, a kapszaicin, a magban és a gyümölcs belsejében levő hártyában található; termogén hatásának köszönhetően hozzájárul a zsírszövetek csökkenéséhez.

 

2024. június 28., 13:45

Szerző:

chilipaprika, azon túl, hogy napjaink egyik legnépszerűbb fűszerévé válva a gasztronómiában fontos szerepet játszik, egy sor figyelemreméltó hatása van szervezetünkre: javítja a vérkeringést, csökkenti a „nehéz lábak” érzetét, erősíti az immunrendszert, enyhíti a reumás fájdalmakat, az izületi- és izomfájdalmat, a fejfájást, segítséget nyújt a vérnyomás szabályozásában, feljavítja az izomzat teljesítőképességét – hívja fel a figyelmet a Népgyógyászat.

Főbb összetevők: kapszaicinoidok 4,8-5,2% (kapszaicin, nordihydrokapszaicin, dihydrokapszaicin), karotenoidok (béta-karotin, Kapszantin, kapszorubin), esszenciális zsírsavak, illóolajok, vitaminok.

A gyógyító chilipaprika

A chili jótékony hatásai régóta ismertek. 

A kapszaicin stimulálja az anyagcserét, elősegíti a fogyást, és csökkenti az étvágyat. Emellett erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökökkel szembeni harcban, és csökkentik a gyulladást – írja a chilifarm.hu.

Kutatások szerint segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a vércukorszintet és támogatni a szív- és érrendszer egészségét.

Ezen kívül serkenti a vérkeringést és javítja a hangulatot, mivel endorfinokat és dopamint szabadít fel, amelyek boldogságérzetet keltenek.

Tápanyagtartalma változhat a fajtától és a termesztési körülményektől függően. Általánosságban azonban a chili számos fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez. Gazdag forrása lehet különböző vitaminoknak, többek között a C-vitaminnak. A C-vitamin erős antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert, elősegíti a sejtek egészségét és hozzájárul az egészséges bőrhöz. Tartalmazhat káliumot, ami fontos elektrolit a test számára. A kálium szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében, valamint a megfelelő izom- és idegműködésben.

A chili paprikában található kapszaicin felelős a csípős érzetért és számos egészségügyi előnyért. Bár nem tápanyag, érdemes megemlíteni, mivel a kapszaicin számos jótékony hatással lehet az emberi szervezetre, mint például fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, anyagcsere-fokozás és az étvágy szabályozása.

A chilipaprika túlfogyasztásának veszélyei

Az egészségügyi előnyök mellett fontos tudni, hogy a túlzott chili fogyasztás veszélyeket rejt magában. Az extrém csípős ételek vagy túlzott mennyiségű chili paprika fogyasztása az alábbi hatásokat válthatja ki:

A túlzott kapszaicinbevitel irritálhatja a gyomor- és bélrendszer falait, és kellemetlenségeket okozhat, például gyomorfájdalmat, hányingert, gyomorégést vagy hasmenést.

A kapszaicin a nyálkahártyákat is irritálja, és könnyezést, orrfolyást vagy tüsszentést okozhat. Azok, akik már érzékenyek ezekre a tünetekre, jobban figyeljenek a chili fogyasztásának mértékére.

Ritkán előfordulhat, hogy valaki allergiás a chili paprikára. Az allergiás reakciók különböző formákban jelentkezhetnek, beleértve a bőrkiütéseket, viszketést, duzzanatot vagy akár anafilaxiás sokkot. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztalsz a chili fogyasztása után, fordulj orvoshoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: TheDigitalArtist via Pixabay)