Ha túl sok kávét iszik, a szervezet intő jelekkel figyelmeztet

A mértéktelen kávéfogyasztás komoly problémákat okozhat a szervezetben.

2024. április 9., 15:24

Szerző:

A kávé alapvetően egészséges ital, ha betartjuk a napi ajánlott bevitelt. A szakértők szerint egy egészséges felnőtt 350-400 mg koffeint fogyaszthat naponta, ami 3-5 csésze kávét jelent, ha más forrásból (pl. energiaital, tea, csokoládé) nem viszünk be stimulánst. Ám ha nem figyelünk, könnyen túlléphetjük a megengedett mennyiséget, ami rövid és hosszú távon is súlyos károkat okozhat.

Ha túl sok kávét iszunk, így jelez a szervezetünk


Ha túlzásba vittük a kávéfogyasztást, azt a szervezet egyértelműen jelzi számunkra, és ezeket a jelzéseket komolyan kell vennünk, hogy elkerüljük a hosszú távú következményeket.

A szervezet intő jelei a következők lehetnek:

Állandó nyugtalanság: a koffein stimulálja az idegrendszert, ami segít a koncentrációban, az éberség fenntartásában.

A túl sok kávé azonban visszájára fordul, a tünetek a remegés, az ingerültség, sőt akár a szorongás felerősödése is lehet az arra hajlamosaknál.


Fejfájás: noha épp ennek enyhítésére is gyakran fogyasztunk kávét, nem szabad elfelejtenünk, hogy vízhajtó hatása miatt a folyadékpótlás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájást okozhat, így a 22-es csapdájába esünk.


Megállás nélkül a mosdóba jár: ugyancsak a kávé vízhajó hatása okozza ezt a kellemetlenséget, ám csak akkor, ha túl sokat fogyasztunk belőle.


Ingadozó energiaszint: a kávé rövid időre felpörget, de ha hozzászokik a szervezetünk, akkor a fogyasztást követően hamar le is esik az energiaszintünk. Ezért érdemes egészséges, erőt adó forrásokból is pótolni az energiát.


A szemhéj remegése: a kávét serkenti a noradrenalin és a szerotonin termelődését, melyek fokozzák az izmok és az idegek érzékenységét, például a szemhéj remegését okozva.


Nehéz az elalvás: a napközbeni túlzott kávéfogyasztás este megbosszulja magát. Lefekvés előtt 6-8 órával jobb elkerülni a koffeintartalmú italokat, ugyanis ennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetből, és nyugodtan pihenhessünk.

A túlzott kávéfogyasztásnak hosszútávú hatása is van: a túlzott koffeinbevitel refluxot okozhat.

Reflux: így küzdhet a betegség ellen

A reflux betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A betegség ellen nehéz védekezni, de nem lehetetlen.

Reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba.

Védő szerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja.

Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastrooesophagealis refluxbetegségnek, azaz angol nevének rövidítése alapján GERD-nek – írja a Webbeteg.

A reflux alapvetően nem a túlzott savtermelés eredményeként alakul ki, hanem a nyelőcső védő funkcióinak gyengülése miatt. Tartós fennállás esetén ez vezethet a nyelőcső falának károsodásához, és ez felelős a betegséggel járó panaszokért, mint a nyelőcső alsó szakaszán jelentkező égő érzés, fájdalom, sőt köhögés és rekedtség.

Bár a reflux enyhítésére több házi módszer is ismert, a hosszasan fennálló tüneteket mégis komolyan kell venni. A gyakori reflux ugyanis nemcsak kellemetlen panaszokat okoz, hanem hosszabb távon súlyos szövődményekhez, például nyelőcső szűkülethez vagy akár rákos megbetegedéshez is vezethet. A nyelőcsőrák egyik fő oka lehet a hosszú ideje fennálló, kezeletlen refluxbetegség.


Ha gyakran észleli magán a gyomorégés tüneteit, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése, valamint az esetleges szövődmények megelőzése érdekében mielőbb keresse fel orvosát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  StockSnap via Pixabay)

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.