Életveszélyes lehet a kánikula: mutatjuk, mire figyeljen, ha beüt a forróság

A kánikula igencsak megviselheti a szervezetet, ha nem vagyunk elég óvatosak a hőkimerülés tünetei is jelentkezhetnek. 

2024. július 22., 14:45

Szerző:

Bár az előrejelzések szerint a napokban egy kicsit felfrissülhet az időjárás a kánikula után, de a nyár még hosszú, forró napok pedig bizonyára még lesznek. Szóval nem árt gorcső alá venni, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk a hőség miatt. Az egyik ilyen dolog például a hőkimerülés. Ez gyakorlatilag egy olyan állapot, amikor a test túlmelegszik, a tünetek pedig rendkívül ijesztőek lehetnek. Lássuk csak, miről is van szó. 

Tragédia is lehet a vége

A hőkimerülés a három hővel összefüggő betegség egyike, amelyek közül a hőgörcs a legenyhébb, a hőguta pedig a legsúlyosabb. Az ún. hőségbetegségek a magas hőmérsékletnek való kitettség következtében alakulnak ki, különösen akkor, ha a páratartalom is magas, illetve megerőltető a fizikai aktivitás. Azonnali kezelés nélkül a hőkimerülés hőgutához vezethet, ami életveszélyes, akár halált is okozhat. A napokban például lapunk is írt arról a tragikus sorsú postásól, aki kézbesítés közben lett rosszul Kelebián. A gyors segítségnyújtás ellenére a férfi később a kórházban életét vesztette. 

A hőkimerülés tünetei: 

A hőkimerülés tünetei sokszor hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkeznek. Ezek a következők lehetnek: 

  • erős izzadás 
  • szédülés 
  • fáradtság 
  • gyengeség, gyors pulzus 
  • alacsony vérnyomás 
  • izomgörcsök 
  • hányinger 
  • fejfájás 

Mikor kell orvoshoz fordulni? 

Először is, ha úgy gondolja, hogy hőkimerülése van, akkor feltétlenül hagyja abba azt a tevékenységet, amit éppen csinál és pihenjen le. Próbáljon hűvősebb helyre húzódni, valamint érdemes folyadékot, lehetőség szerint hideg vizet magához vennie. Ha azonban a fent felsorolt tünetek közül több is egyidejűleg fennáll, továbbá enyhülést nem tapasztal egy órán belül, feltétlenül keresse fel a kezelőorvosát. Ha pedig olyannal van együtt a hőségben, aki hirtelen összezavarodik, szorong vagy elveszti az eszméletét, azonnal kérjen orvosi segítséget. 

Megelőzés 

Jó hír, hogy a hőkimerülés állapota alapvetően elkerülhető. Amikor már-már túl magas a hőmérséklet, akkor fontos, hogy odafigyeljen néhány dologra. Ilyenkor célszerű bővebb, könnyű ruhákat viselni, a túl szorosan illeszkedő darabok viselése ugyanis nem teszi lehetővé a test megfelelő lehűlését. Ezen túlmenően lényeges, hogy használjon fényvédő készítményeket, mivel a napégés képes befolyásolni a szervezet azon képességét, hogy lehűtse saját magát. Természetesen a kellő mennyiségű folyadékpótlás is elmaradhatatlan, ugyanis a hidratáltság elősegíti a test izzadását, ezáltal pedig fenntartja a normális testhőmérsékletet, írja a Mayo Clinic.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)