A kutyákra is fokozottan veszélyes a hőség: így hűtse kedvencét, ha hőgutát kapott

Nemcsak az emberekre, de a kutyákra is fokozottan veszélyes a hőguta. Ha az alábbi tüneteket látja kutyáján, mindenképp kezdje el hűtését, mielőtt az állatorvoshoz vinné!

2024. július 11., 15:08

Szerző:

A mostani hőségben a kutyák esetén is az egyik legnagyobb veszély a hőguta, aminek bekövetkeztekor a nem megfelelő hűtés a kutya életébe is kerülhet. Az Én Kutyám összegyűjtötte azokat a tipikus tüneteket, amik alapján felismerhető, ha egy kutya hőgutát kapott. És azt is, mi ilyenkor a legfontosabb teendő. 

Hőguta tünetei kutyák esetén

Hőguta esetén a testhő hirtelen 2-3 fokkal emelkedik meg, aminek oka elenyésző esetben stressz vagy izgalom, legtöbbször azonban túlzott fizikai megerőltetés vagy a magas környezeti hőmérséklet. Ilyen mértékű hőemelkedés az egész testet megterheli, zavart okoz a keringési rendszerekben, ahogy a szervek működésében is. 

Tünetei az állapot súlyosságától függően az alábbiak lehetnek: tapintásra is forró test; nyálcsorgatás; heves lihegés, szapora légzés; bágyadtság, letargia;elcsendesülés, a reakciók hiánya; kivörösödött íny; besűrűsödött nyál; tág pupillák; hányás; instabil, koordinálatlan mozgás; heves szívverés; remegés, görcsrohamok; eszméletvesztés, kóma.

 

Fontos tudnivalók a kutyák hűtéséről 

Hőguta esetén az állat állapota nagyon gyorsan romolhat, így az első intő jelekre meg kell kezdeni a kutya hűtését. Ellenkező esetben az állat életét vesztheti. Először is mindenképp vigye be kutyáját a napról, lehetőleg légkondicionált helyiségbe, de legalábbis árnyékba. A régi álláspont szerint csakis langyos vagy hűs vízzel szabad, ám az ez irányú vizsgálatok nem mutattak kockázatot a hideg víz kapcsán. A szakemberek szerint a hideg vízbe merítés, valamint a párologtató hűtés a leghatékonyabb a kutya állapotának normalizálásában.

Vízbe merítés esetén az állat feje sosem kerülhet víz alá; emellett a hideg vizes locsolás, valamint a tappancsok és a fülek direkt hűtése is jó módszerek. Törülközőbe vagy más, vékony textíliába csavart jégakkut is használhat. A vizes törölköző ellenben csak akkor hatásos, ha azt nagyon gyakran cseréli. Ellenkező esetben felmelegedve hőcsapdává válik, és hűtés helyett tovább melegíti a kutya testét. Lényeges, hogy minden esetben muszáj állatorvoshoz vinni a kutyát, hogy a doktor folytathassa az állat stabilizálását, valamint a megfelelő vizsgálatokkal kizárja a további lehetséges problémákat.

(Kép forrása: Pixabay)