Mit mond a kutyája? A mesterséges intelligencia segíthet megérteni az ugatást

Az AI segíthet értelmezni, hogy a kutyák ugatása mit árul el a viselkedésükről.

2024. június 7., 16:26

Szerző:

A Michigani Egyetem kutatói mesterséges intelligenciát (AI) használnak annak elemzésére, hogy jobban megértsék, mit árul el egy kutya ugatása arról, hogy éppen milyen hangulatban van, játszani szeretne-e, vagy éppen a területét védi – számolt be róla a BBC.

Azt is vizsgálják, hogy a mesterséges intelligencia helyesen tudja-e azonosítani a kutya korát, nemét és fajtáját az ugatása alapján. A szakemberek már jelentős előrelépést tettek a kutyák kommunikációjának dekódolásában azzal, hogy az emberi beszéd felismerésére kifejlesztett számítógépes modelleket átalakították.

Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem AI Laboratóriumának vezetője így nyilatkozott erről:

„A mesterséges intelligencia fejlődése forradalmasíthatja az állatok kommunikációjának megértését.”

Elmondta, hogy kutatásaik új lehetőségeket nyitottak meg arra vonatkozóan, hogy miként lehetne hasznosítani a beszédfelismerő rendszerek eddig megszerzett képességeit abban, hogy megértsék a kutyaugatás különböző típusait.

Egyszer a kutyák ugatása is érthetővé válhat

A mesterséges intelligencia nagy fejlődést tett a beszéd árnyalatnyi különbségeinek felismerésében az elmúlt években. Az AI rendszerek meg tudják különböztetni a hangszínt, a hangmagasságot és az akcentust, ez pedig további szoftverek fejlesztését is lehetővé teszi.

A rendszerek kifejlesztéséhez azonban arra volt szükség, hogy valódi emberi hangok által tanítsák meg a gépeket a hangfelismerésre. A kutyák esetében viszont eddig nem állt rendelkezésre hasonló adatbázis.

A tanulmány vezetője, Artem Abzaliev erről így nyilatkozott:

„Az állatok hangjait logisztikailag is sokkal nehezebb begyűjteni és rögzíteni.”

Csapatával arra törekedtek, hogy feltárják ezeket a hiányosságokat és pótolják azokat. Ennek érdekében 74 különböző fajtájú, korú és nemű kutya ugatását, morgását és egyéb általuk kiadott hangot gyűjtöttek össze, különféle összefüggésekben.

Mindezeket egy gépi tanulási modellben rögzítették, amelyet alapvetően az emberi beszéd elemzésére terveztek, de ezúttal az algoritmust a kutyák értelmezésére programozták át. A kutatók a tesztek során megállapították, hogy modelljük átlagosan 70%-os pontossággal dolgozik.

Ez az első alkalom, hogy egy emberi beszédre optimalizált technikát az állatok kommunikációjának megértésére használnak. A kutatók szerint eredményeik egyrészt elősegíthetik az állatok szükségleteinek jobb megértését, így hozzájárul az állattartási kultúra fejlődéséhez, másrészt az emberi beszéd felismerése is hatékonyabbá válhat. A későbbiekben más állatok hangjával is szeretnének hasonló kutatásokat végezni.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.