Kidobta az erkélyről: Húsz métert zuhant a kutya

Másodfokon is döntött a törvényszék annak a budapesti férfinak az ügyében, aki a vád szerint ledobta a kiskutyáját egy budapesti társasház negyedik emeletéről.

2024. május 2., 18:39

Szerző:

A kutya nem élte túl, jogerősen ötven nap elzárást kapott az a budapesti férfi, aki ledobta saját kutyáját  – írja az Index. Mindössze egyetlen ülés alatt döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék Cs. Csaba ügyében.  

A férfi védője a perbeszédében arra hivatkozott, hogy folyamatosan gondozta az apró négylábút, rendszeresen járt vele állatorvoshoz is. Az ügyvéd meglátása szerint komoly hibákat vétett az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezért kérte a Dr. Albertné Dr. Lackner Gertrúd által vezetett tanácsot, hogy mentsék fel a férfit bizonyítottság hiányában. A védő hivatkozott arra is, hogy korábban már volt arról is szó, hogy nem a férfi dobta le a kutyát, hanem az magától esett ki az erkély korlátjai között. A rövid, mindössze egy órás ülésen nem jelent meg az ügyészség képviselője, így a csütörtöki ülésen nem hangzott el vádbeszéd.

A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, ártatlan, és soha nem bántotta a kutyáját. Védője a tárgyaláson arra is hivatkozott, hogy a kutya magától esett le az erkélyről – írja a Hvg. A kutyus gazdája mindössze annyit mondott: „Ártatlan vagyok, soha nem bántottam a kiskutyámat!”

A negyedikről dobta le a kutyát

A vádirat szerint a terhelt 2020. május 19-én – ismeretlen előzményi okok miatt – felfokozott indulati állapotban ledobta a kisméretű yorkshire terrier fajtájú kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő 4. emeleti teraszáról. A férfit korábban 50 nap elzárással büntették volna, amiért a vád szerint kidobta a saját kutyáját az erkélyről. A korábbi, nem jogerős ítélet szerint a férfi, Cs. Csaba 2020. május 19-én – ismeretlen előzmények után – felfokozott indulati állapotban ledobta yorkshire terrier kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő, 4. emeleti teraszáról. Az elszenvedett sérülések következtében a kutya elpusztult.

A bíróság az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában hangsúlyozta, „a férfi tette egyszeri, indulati cselekmény volt, amelynek áldozata a kiskutya lett”. A bíróság álláspontja szerint a védtelen élőlénnyel szembeni erőszakos magatartásnak büntetőjogi következménye kell hogy legyen. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, valamint azt, hogy hosszabb idő telt el azóta, súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a „cselekmény gátlástalanságát”.

A kiszabott 50 nap elzárás büntetés alkalmas arra, hogy a vádlottat, de akár másokat is visszatartson hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől, állapította meg akkor a bíróság. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.