Gasztro: Töltött káposzta, ahogy a nagyi készíti
Nincs is annál finomabb, mint amikor a nagyi konyhájából áradó illatok közül kiszimatoljuk a töltött káposzta illatát. Ez az étel a családi összejövetelek elmaradhatatlan része, és minden falatja tele van szeretettel és emlékekkel.
Ahány ház, annyiféle töltött káposzta. A magyar konyha megkerülhetetlen ékköve török közvetítéssel került hozzánk. Sokféle változata ismert az ország keleti felén egészen másképp főzik, mint Erdélyben vagy a Dunántúlon. Van, ahol savanyú káposztából, máshol édeskáposztából paradicsomosan, megint máshol szalonnásan, és van, ahol kolbásszal megrakva főzik. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ből való, és akkoriban még egy kicsit másképp készítették el, mint manapság.
Az étel a recept szerint marhahúsból készült, a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel és borral valamint, a fűszerpaprika elterjedése előtt sáfránnyal ízesítették az ételt. Ismert volt a töltött káposzta böjtös, azaz húsmentes változata is, melyet gombával vagy kukoricából, árpából, esetleg kölesből készült kásával töltöttek meg.
Töltött káposzta nagyi módra
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
200 g rizs
1 fej savanyú káposzta
1 kg savanyú káposzta levelek
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
Só és bors ízlés szerint
2 evőkanál zsír vagy olaj
1 evőkanál paradicsompüré
2 babérlevél
1 dl tejföl
A töltött káposztához először az alapanyagot kell elkészíteni, és a káposztaleveleket előkészíteni. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Ha akad otthon egy kis kolozsvári szalonna, azt süssük ki serpenyőben, és annak a zsírjában meg is dinsztelhetjük. Egy nagy tálban összekeverjük a darált húst, a szalonnát, a rizst, a hagymát, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a sót és a borsot. Ezt az elegyet jól összedolgozzuk.
A savanyú káposztaleveleket megmossuk, majd egyenként megtöltjük a húsos keverékkel. A leveleket szorosan feltekerjük, és a végeket behajtjuk, hogy a töltelék ne essen ki.
Egy nagy lábas aljára szórunk egy réteg aprított savanyú káposztát. Erre helyezzük a töltött káposztákat, majd újabb réteg aprított káposztát. Így folytatjuk, amíg az összes hozzávaló elfogy. A töltött káposzták közé felkarikázott kolbászt is rétegelhetünk.
A lábas tartalmát felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a babérleveleket. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük körülbelül 2 órán keresztül, amíg a káposzta és a hús megpuhul.
Az elkészült töltött káposztát tejföllel tálaljuk, és friss kenyérrel kínáljuk.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Katana / Pexels)