5 tipp, amivel a jég hátán is megőrizhető az egészség

Ha kimondatlanul is, de mindenki számára fontos az egészség, a hosszú és fiatalos élet. Ám ennek eléréséhez érdemes megfogadni pár tanácsot.

2024. július 25., 11:59

Szerző:

Bár az örök fiatalság titkát máig nem ismerjük, de egy kis odafigyeléssel mindannyian fiatalosabban és hosszabb ideig élhetünk, feltéve, hogy fontos számunkra az egészség – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. Ennek érdekében a portál pár tanácsot is felsorol, melyeket egyaránt érdemes megfogadnia a hosszú és egészséges életre vágyóknak.

Egészség = helyes étkezés

Az egészségügyi szakportál első javallata, hogy fogyasszunk színes gyümölcsöket és zöldségeket, mert azok tele vannak öregedésgátló antioxidánsokkal. Az értékes mikrotápanyagok az élelmiszerek színét alkotó pigmentekben találhatók, ezért piros, sárga, zöld, lila, bordó színekben pompázó gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása színek hozzájárul az egészséghez, és lassítja az öregedés folyamatát.

Ne együnk annyi vörös húst

A vörös hús fogyasztása összefüggésbe hozható a rák, a szívbetegségek, a légzőszervi betegségek, a stroke, a cukorbetegség, a fertőzések, a vesebetegségek és a májbetegségek miatti halálozás magasabb kockázatával. Ezzel szemben a fehér húsok, például a hal és a csirke fogyasztása csökkenti a fenti betegségek kialakulásának esélyét, egészségesebbé tesz.

Az ultrafeldogozott élelmiszerek kerülése

Az „ultrafeldolgozott élelmiszer” kifejezést egy brazil táplálkozáskutató, Carlos Monteiro vezette be a köztudatba. Az ő olvasatában ezek az élelmiszerek valamilyen ipari eljárással – hidrogénezéssel, extrudálással, átalakítással – készülnek, általában sokféle hozzáadott anyagot, ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket tartalmaznak, és természetes alapanyagból meglehetősen kevés van bennük.

Kutatások összefüggéseket tártak fel az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend és a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a depressziós tünetek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a gyomor-bél rendszeri rendellenességek között.

Kerüljük a stresszt az örök fiatalságért

A stressz és a különböző stresszfaktorok mindenütt jelen vannak, és kihatnak az egészségre. Aki megtanulja, hogyan kezelje a stresszt irányított képekkel, meditációval, mély légzéssel vagy más gyakorlatokkal, évekkel meghosszabbíthatja az életét, hiszen a stressz nemcsak a mentális állapotát befolyásolja, de fizikait is.

A szűrvizsgálatok elengedhetetlenek

A rendszeres szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy az orvosok időben észrevegyék a súlyos betegségeket, amikor azok még eredményesen kezelhetők. Nemtől, életkortól és egyéb kockázati tényezőktől függ, hogy kinek milyen gyakran tanácsos részt venni a vizsgálatokon, de az biztos, hogy segítségükkel közelebb kerülhetünk az örök fiatalsághoz, az egészséghez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: EddieKphoto / Pixabay)