Kötelezővé válnak ezek a szűrővizsgálatok az új salátatörvény szerint

Jelentős módosításokat vezet be a kormány az egészségbiztosítás területén, ami a szűrővizsgálatokat is érinti.

2024. július 2., 13:20

Szerző:

A legfrissebb salátatörvény szerint az egészségbiztosítási jogszabályok úgy módosulnak, hogy bizonyos szűrővizsgálatok kötelezővé válnak év elejétől – hívta fel a figyelmet az EconomX.

Az intézkedést a szakértők szerint az indokolta, hogy Magyarországon nem vált bevett gyakorlattá a daganatos betegségek szűrése, és úgy vélik, a lakosság jelentős része nem fektet elegendő hangsúlyt a megelőzésre. Azon túl, hogy a krónikus betegségek az életminőség romlását idézik elő, az egészségügyi ellátórendszert is megterhelik, és minél előrehaladottabb fázisban tart egy-egy betegség, annál nagyobb költségekkel jár a kezelés.

Míg orvosilag az indokolja a rendszeres szűrővizsgálatokat, hogy egy korai stádiumban felfedezett rákos megbetegedés jóval sikeresebben kezelhető, addig a kormány oldaláról nézve ez hasznos lehet, hogy kevesebb daganatos beteget és rövidebb ideig kelljen ellátnia az egészségügynek, ezzel pedig hatalmas összegeket spórolhatnak meg.

Ezek a szűrővizsgálatok válnak kötelezővé

A legfrissebb salátatörvény rögzíti, hogy 2025. január 1-jétől a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok kötelezővé válnak. Ezek közé tartozik a méhnyakrákszűrés, az emlőszűrés, valamint a vastag- és végbélszűrés, ugyanis ezek olyan daganatos betegségeket mutathatnak ki már korai stádiumban is, amelyek vezető haláloknak számítanak hazánkban.

A szűrővizsgálatok sok esetben segíthetnek, különösen annak fényében, hogy Magyarország az egész Európai Unión belül rosszul áll mind a megelőzést, mind a betegségek előfordulási arányát tekintve, a kötelező jelleg azonban sokakat aggaszt.

A szűrővizsgálatok a méhnyakrákszűrést tekintve a 25 és 64 év közötti nőket érinti, akiknek háromévente kell részt venniük a vizsgálaton, emlőszűrésre pedig a 45 és 65 év közötti nőket várják kétévente. Az 50 és 70 év közötti lakosságnak a vastag- és végbélszűrés válik kötelezővé kétévenként.

Bár a vizsgálatok költségét a társadalombiztosítás fedezi, a helyszíneket illetően sok kérdés maradt megválaszolatlan. Konkrétumokat egyelőre nem tartalmaz a törvény szövege erre vonatkozóan, de minden valószínűség szerint vármegyei szinten tudják majd lebonyolítani a vizsgálatokat, és szükség esetén az intézményvezetők átcsoportosításokat is kezdeményezhetnek, ha szükségessé válik.

Egyelőre arról sincs bővebb információ, hogy pontosan milyen szankciókra számíthat, aki nem vesz részt a vizsgálatokon. Az viszont biztos, hogy mulasztás esetén az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot, és ez azonnal végrehajthatóvá válik mind a kötelezett, mind azon személyek esetében, ahol a törvényes képviselőnek van joga eljárni. Arról azonban még senki nem nyilatkozott, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Rékassy Balázs egészségügyi szakértő szerint még az is előfordulhat, hogy a részvételt kedvezményekkel próbálják majd ösztönözni a későbbiekben, akár TB-kedvezmény vagy egészségbiztosítási hozzájárulás is elképzelhető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)