Még mindig terjed a nyugat-nílusi láz Magyarországon

Bár már nem olyan tempóban, mint korábban, de még mindig aránylag sokszor bukkan fel a nyugat-nílusi láz hazánkban.

2024. szeptember 20., 16:36

Szerző:

Az egzotikus betegségek közül a nyugat-nílusi láz neve még mindig gyakran elhangzik, ugyanis sajnos hazánkban is minden évben diagnosztizálják ezt a betegséget – hívta fel a figyelmet az Infostart.

A betegség szerencsére nem képes a lakosság nagy részét megfertőzni, ugyanis emberről emberre nem terjed, de így is aggodalomra ad okot, hogy egyáltalán kimutató a magyar lakosságban a jelenléte.

Jellemzően nyár végén és ősz elején derül fény a fertőzésekre, és ami igazán ijesztő, hogy a betegeknek szinte minden esetben kórházi ápolásra van szükségük. A betegséget hazánkban is nyilvántartják 2004 óta, és az elmúlt 20 esztendőben minden évben felfedeztek új betegeket.

A nyugat-nílusi láz nehezen diagnosztizálható

A betegség tényét nem könnyű megerősíteni, ugyanis a páciensek egy részénél szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ biológusa, Sztikler János elmondta, hogy a fertőzést a szúnyogok adják át az embereknek, így elsődlegesen tőlük kell védekezni. A nyugat-nílusi láz alapvetően a madarak körében terjedt el, ám a szúnyogok képesek voltak állatról emberre átvinni a betegséget. A szúnyogok által terjesztett betegségek közül ez csupán az egyik, amelytől jobb óvakodni, így a vérszívók irtása és a csípések elkerülése nagy jelentőséggel bír.

Mint arra a szakember felhívta a figyelmet, az influenzához hasonló tünetek csak az esetek negyedében alakulnak ki, ilyen a hidegrázás, a fejfájás, a láz, az izomfájdalom, de akár idegrendszeri tünetek vagy kiütések is kialakulhatnak – ez utóbbiak esetében a többség azonnal orvoshoz fordul.

2024-ben 15 európai országban diagnosztizáltak olyan betegeket, akiknél a nyugat-nílusi láz okozott tüneteket, ezek egyike Magyarország. Nálunk ebben az évben eddig 66 beteget regisztráltak, ami ugyan nem kiugró szám, ugyanakkor az átlagosnál magasabb.

A szakemberek attól tartanak, hogy ebben az évben még további megbetegedések is várhatóak. Mint kiderült, az egész ország érintett, ugyanis minden megyéből jelentették a vírus jelenlétét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.