Szúnyogok által terjesztett halálos vírus miatt zárták le a parkokat

Az embereket arra kérik, ne menjenek ki a szabadba az esti órákban.

2024. augusztus 27., 12:24

Szerző:

Közel egy tucatnyi amerikai város éjszakára lezárja a közparkokat és korlátozza a szabadtéri tevékenységeket, amikor a szúnyogok a legaktívabbak. Egy ritka, ám halálos vírust terjesztenek a vérszívók.

Massachusetts államban tíz települést minősítettek a keleti lóagyvelő-gyulladás (EEE) miatt magas kockázatúnak, amely a fertőzött szúnyog csípése révén terjed, közölték a hatóságok. A hatóság szerint jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina vagy gyógyszer a „Triple E” néven is ismert betegség kezelésére - írta cikkében a BBC, amelyet az Index szemlézett.

Egy ritka, de halálos vírus szedi áldozatait

A lakókat figyelmeztették, miután a térségben több ilyen vírust terjesztő szúnyogot találtak. 2020 óta ez volt az első olyan eset, hogy ember fertőződött meg az államban ezzel a vírussal. A szakemberek szerint a betegséget a massachusettsi Plymouthban diagnosztizálták egy lónál, amely miatt a város EEE-kockázati szintje megemelkedett. Egy 80-as éveiben járó férfi volt az első, aki megfertőződött, és augusztus 16-án diagnosztizálták nála a betegséget.

Mintegy 33-70 százaléka a fertőzött embereknek meghal a betegségben. A tünetek közé tartozik a hasmenés, láz, fejfájás, görcsrohamok és a hányás.

„Az EEE ritka, de súlyos betegség, és közegészségügyi aggodalomra ad okot. Szeretnénk emlékeztetni a lakosokat arra, hogy védekezniük kell a szúnyogcsípés ellen, különösen az állam azon területein, ahol EEE-aktivitást tapasztalunk”

– nyilatkozta Robbie Goldstein massachusettsi közegészségügyi biztos.

A hatóságok légi permetezéssel próbálják megfékezni a vírust, és arra kérik az embereket, hogy kerüljék a szabadtéri tevékenységeket az esti órákban. 

Massachusettsben nem ez az első járványkitörés − 2019-ben és 2020-ban 17 EEE-megbetegedést és hét halálesetet jelentettek. A betegség nagyon ritka, a CDC szerint évente mindössze 11 esetet jelentenek az Egyesült Államokban. 

(Alberto Ghizzi Panizza / Biosphoto / Biosphoto az AFP)