Szándékosan, drónnal terjesztik a baktériummal fertőzött szúnyogokat

Így próbálnak a szúnyogok által terjesztett járványos betegségek ellen fellépni. Többek között a Dengue-láz terjedését is segíthetnek megelőzni azok a baktériumokkal fertőzött szúnyogok, amelyeket drónokkal juttattak célba.

2024. augusztus 12., 11:20

Szerző:

A szúnyogok által terjesztett betegségek elleni küzdelem legújabb lépéseként a tudósok drónokat állítottak elő, amelyekkel a Fidzsi-szigetek felett baktériummal fertőzött szúnyogokat dobtak le. A cél, hogy ezekkel megakadályozzák bizonyos fertőző betegségek terjedését – írja az IFL Science cikke alapján a Házipatika.

A szúnyog által terjesztett fertőzéseket próbálják így megállítani

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett dengue-láz az egyik fertőző betegség, amelyet igyekeznek ezzel a módszerrel megállítani. A világ lakosságának mintegy fele olyan területen él, ahol a dengue terjedésének magas a kockázata. Idén ráadásul megugrott a megbetegedések száma: a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) jelentése szerint a 2024-es év első 28 hetében 233 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A dengue-vírust többek között az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A dengue-lázat csonttörő láznak is nevezik, mivel olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Ritka esetekben életveszélyessé is válhat. Ilyen a vérzéses dengue-láz, ami a vérerek szivárgását és a véralvadást előidéző vérlemezkék számának csökkenését okozza. A másik életveszélyes eset a dengue-sokk szindróma, amely veszélyesen alacsony vérnyomást okoz. 2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen.

A dengue-láz ellen nincs specifikus kezelés. Míg sokan rövid betegeskedés után felépülnek, 20-ból 1 embernél súlyos szövődmény alakul ki, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyiptomi csípőszúnyogok ráadásul nem csak a dengue-t is terjesztik: a Zika-vírus, a Chikungunya-láz és a sárgaláz fertőzésekért is ők a felelősek.

Mindezen betegségek terjedése ellen a World Mosquito Program egy olyan stratégiát dolgozott ki, amelynek lényege, hogy a rovarokat Wolbachia baktériummal fertőzik meg. Ezek az emberre nem veszélyesek, és nem jelentenek veszélyt a környezetre sem. A Wolbachia képes megakadályozni, hogy a dengue vírusok megtapadjanak a szúnyogok szervezetében, így azt továbbadni sem lesznek képesek az emberre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikipédia)

 

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.