Rákot okozhatnak ezek a vitaminok, nem mindegy, hogyan adagolja őket

Az onkológiai dietetikus elárulta, melyek azok a gyakori vitaminok, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. 

2024. december 26., 12:00

Szerző:

A Daily Mail által megszólaltatott Nichole Andrews, egy Washington államban dolgozó onkológiai dietetikus arra figyelmeztetett, hogy az olyan gyakori táplálékkiegészítőket, mint a C-vitamin, amit eredetileg az immunrendszer erősítésére hirdetik, a termékeket gyakran túladagolják. A vitaminok túladagolása pedig akár rák kialakulásához is vezethet.

A helytelen vitaminfogyasztás növeli a rák kockázatát

Andrews szerint az irónia az, hogy „sok ember nagy dózisú táplálékkiegészítőket szed, hogy megpróbálja csökkenteni a rák kockázatát vagy javítani az egészségi állapotát”. A „több jobb” gondolkodásmód azonban „helytelen”. Az onkológiai dietetikus úgy véli, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges vitaminoktól, ehelyett azoknak az emésztőrendszeren keresztül kell felszívódniuk a véráramba.

Ha azonban a szervezet nem tudja elég gyorsan feldolgozni őket, a kiegészítők megtámadhatják az egészséges sejteket, és serkenthetik a rákos daganatok növekedését.

Andrews ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy dózisú vitaminbevitel károsítja az egészséges sejteket.

Helyes táplálkozással érdemes bevinni a szervezetbe a vitaminokat

Andrerws egy nemrégiben készült TikTok-videóban, amelynek már több mint 22 000 megtekintése van, azt tanácsolja az embereknek, hogy összpontosítsanak arra, hogy ezeket a tápanyagokat az ételekből vigyék be, és ne terheljék túl magukat a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel, ha nincs hiányállapot a szervezetükben.

Andrews arra is felhívja a figyelmet, hogy amikor a felesleges vitaminok elárasztják a véráramot, szabad gyököket képeznek. 

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint ezek olyan instabil molekulák, amelyek megtámadják a DNS-t és megzavarják a sejtek normális működését, ami a sejtek mutációját és rákossá válását okozza.

Csak csínyján a vitaminokkal!


Egy tavaly megjelent tanulmány szerint, amikor a rákos betegek és a betegség fokozott kockázatának kitett személyek C- és E-vitamin-kiegészítőket szedtek, új erek képződtek a tüdőrákos daganatokban. Ezáltal a daganatok gyorsabban növekedtek és a test más területeire is átterjedtek.

Emellett az Ohiói Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy azoknál a dohányzó férfiaknál, akik nagy dózisban szedtek B6- és B12-vitamint, amelyek a vörösvértestek képződését hivatottak elősegíteni, négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz a férfiakhoz képest, akik nem szedtek ilyen kiegészítőket. 

 Más tanulmányok ugyan nem mutattak ki kapcsolatot a nagy dózisú vitaminbevitel és a rák között, de a szakértők ennek ellenére óvatosságra intenek.

A normális mennyiségű élelmiszerekkel bevitt  tápanyagok, mint a C-vitamin, antioxidánsként hatnak, amelyek bizonyítottan semlegesítik a szabad gyököket.

Az étrend-kiegészítőket nem szabályozzák szigorúan a hatóságok, ezért nehéz tudni, hogy a napi értékből valójában mennyi van egy tablettában.

Andrews szerint ha el akarjuk kerülni, hogy mérgező dózisú C-vitamin vagy B12-vitamin mennyiséget fogyasszunk, elég, ha a táplálkozással bevitt mennyiségre  hagyatkozunk.

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmúak, egy narancs közel a napi ajánlott 65-90 milligrammnyi mennyiséget tartalmazza.

Eközben az állati fehérjék, mint a vörös hús, a tojás és a halak gazdagok olyan tápanyagokban, mint a B12-vitamin.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Az aszpartám esetleges rákkeltő hatásairól egyre több tanulmány jelenik meg, ezért a Foodwatch nemzetközi nonprofit szervezet, a francia Rákellenes Liga és a Yuka nevű mobilalkalmazás-gyártó cég petíciót indított az aszpartám európai betiltásáért.

A csontfájdalom a csontrák leggyakoribb tünete. A rák jelzőtünete, hogy előszőr csak érzékeny az adott testtájék, ám idővel állandósul a fájdalom, és akkor sem szűnik, ha éppen pihen a beteg vagy fájdalomcsillapítót vesz be.