Rákot okozhatnak ezek a vitaminok, nem mindegy, hogyan adagolja őket

Az onkológiai dietetikus elárulta, melyek azok a gyakori vitaminok, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. 

2024. december 26., 12:00

Szerző:

A Daily Mail által megszólaltatott Nichole Andrews, egy Washington államban dolgozó onkológiai dietetikus arra figyelmeztetett, hogy az olyan gyakori táplálékkiegészítőket, mint a C-vitamin, amit eredetileg az immunrendszer erősítésére hirdetik, a termékeket gyakran túladagolják. A vitaminok túladagolása pedig akár rák kialakulásához is vezethet.

A helytelen vitaminfogyasztás növeli a rák kockázatát

Andrews szerint az irónia az, hogy „sok ember nagy dózisú táplálékkiegészítőket szed, hogy megpróbálja csökkenteni a rák kockázatát vagy javítani az egészségi állapotát”. A „több jobb” gondolkodásmód azonban „helytelen”. Az onkológiai dietetikus úgy véli, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges vitaminoktól, ehelyett azoknak az emésztőrendszeren keresztül kell felszívódniuk a véráramba.

Ha azonban a szervezet nem tudja elég gyorsan feldolgozni őket, a kiegészítők megtámadhatják az egészséges sejteket, és serkenthetik a rákos daganatok növekedését.

Andrews ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy dózisú vitaminbevitel károsítja az egészséges sejteket.

Helyes táplálkozással érdemes bevinni a szervezetbe a vitaminokat

Andrerws egy nemrégiben készült TikTok-videóban, amelynek már több mint 22 000 megtekintése van, azt tanácsolja az embereknek, hogy összpontosítsanak arra, hogy ezeket a tápanyagokat az ételekből vigyék be, és ne terheljék túl magukat a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel, ha nincs hiányállapot a szervezetükben.

Andrews arra is felhívja a figyelmet, hogy amikor a felesleges vitaminok elárasztják a véráramot, szabad gyököket képeznek. 

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint ezek olyan instabil molekulák, amelyek megtámadják a DNS-t és megzavarják a sejtek normális működését, ami a sejtek mutációját és rákossá válását okozza.

Csak csínyján a vitaminokkal!


Egy tavaly megjelent tanulmány szerint, amikor a rákos betegek és a betegség fokozott kockázatának kitett személyek C- és E-vitamin-kiegészítőket szedtek, új erek képződtek a tüdőrákos daganatokban. Ezáltal a daganatok gyorsabban növekedtek és a test más területeire is átterjedtek.

Emellett az Ohiói Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy azoknál a dohányzó férfiaknál, akik nagy dózisban szedtek B6- és B12-vitamint, amelyek a vörösvértestek képződését hivatottak elősegíteni, négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz a férfiakhoz képest, akik nem szedtek ilyen kiegészítőket. 

 Más tanulmányok ugyan nem mutattak ki kapcsolatot a nagy dózisú vitaminbevitel és a rák között, de a szakértők ennek ellenére óvatosságra intenek.

A normális mennyiségű élelmiszerekkel bevitt  tápanyagok, mint a C-vitamin, antioxidánsként hatnak, amelyek bizonyítottan semlegesítik a szabad gyököket.

Az étrend-kiegészítőket nem szabályozzák szigorúan a hatóságok, ezért nehéz tudni, hogy a napi értékből valójában mennyi van egy tablettában.

Andrews szerint ha el akarjuk kerülni, hogy mérgező dózisú C-vitamin vagy B12-vitamin mennyiséget fogyasszunk, elég, ha a táplálkozással bevitt mennyiségre  hagyatkozunk.

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmúak, egy narancs közel a napi ajánlott 65-90 milligrammnyi mennyiséget tartalmazza.

Eközben az állati fehérjék, mint a vörös hús, a tojás és a halak gazdagok olyan tápanyagokban, mint a B12-vitamin.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

14:04

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.