Rákot okozhatnak ezek a vitaminok, nem mindegy, hogyan adagolja őket
Az onkológiai dietetikus elárulta, melyek azok a gyakori vitaminok, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.
A Daily Mail által megszólaltatott Nichole Andrews, egy Washington államban dolgozó onkológiai dietetikus arra figyelmeztetett, hogy az olyan gyakori táplálékkiegészítőket, mint a C-vitamin, amit eredetileg az immunrendszer erősítésére hirdetik, a termékeket gyakran túladagolják. A vitaminok túladagolása pedig akár rák kialakulásához is vezethet.
A helytelen vitaminfogyasztás növeli a rák kockázatát
Andrews szerint az irónia az, hogy „sok ember nagy dózisú táplálékkiegészítőket szed, hogy megpróbálja csökkenteni a rák kockázatát vagy javítani az egészségi állapotát”. A „több jobb” gondolkodásmód azonban „helytelen”. Az onkológiai dietetikus úgy véli, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges vitaminoktól, ehelyett azoknak az emésztőrendszeren keresztül kell felszívódniuk a véráramba.
Ha azonban a szervezet nem tudja elég gyorsan feldolgozni őket, a kiegészítők megtámadhatják az egészséges sejteket, és serkenthetik a rákos daganatok növekedését.
Andrews ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy dózisú vitaminbevitel károsítja az egészséges sejteket.
Helyes táplálkozással érdemes bevinni a szervezetbe a vitaminokat
Andrerws egy nemrégiben készült TikTok-videóban, amelynek már több mint 22 000 megtekintése van, azt tanácsolja az embereknek, hogy összpontosítsanak arra, hogy ezeket a tápanyagokat az ételekből vigyék be, és ne terheljék túl magukat a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel, ha nincs hiányállapot a szervezetükben.
Andrews arra is felhívja a figyelmet, hogy amikor a felesleges vitaminok elárasztják a véráramot, szabad gyököket képeznek.
A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint ezek olyan instabil molekulák, amelyek megtámadják a DNS-t és megzavarják a sejtek normális működését, ami a sejtek mutációját és rákossá válását okozza.
Csak csínyján a vitaminokkal!
Egy tavaly megjelent tanulmány szerint, amikor a rákos betegek és a betegség fokozott kockázatának kitett személyek C- és E-vitamin-kiegészítőket szedtek, új erek képződtek a tüdőrákos daganatokban. Ezáltal a daganatok gyorsabban növekedtek és a test más területeire is átterjedtek.
Emellett az Ohiói Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy azoknál a dohányzó férfiaknál, akik nagy dózisban szedtek B6- és B12-vitamint, amelyek a vörösvértestek képződését hivatottak elősegíteni, négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz a férfiakhoz képest, akik nem szedtek ilyen kiegészítőket.
Más tanulmányok ugyan nem mutattak ki kapcsolatot a nagy dózisú vitaminbevitel és a rák között, de a szakértők ennek ellenére óvatosságra intenek.
A normális mennyiségű élelmiszerekkel bevitt tápanyagok, mint a C-vitamin, antioxidánsként hatnak, amelyek bizonyítottan semlegesítik a szabad gyököket.
Az étrend-kiegészítőket nem szabályozzák szigorúan a hatóságok, ezért nehéz tudni, hogy a napi értékből valójában mennyi van egy tablettában.
Andrews szerint ha el akarjuk kerülni, hogy mérgező dózisú C-vitamin vagy B12-vitamin mennyiséget fogyasszunk, elég, ha a táplálkozással bevitt mennyiségre hagyatkozunk.
A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmúak, egy narancs közel a napi ajánlott 65-90 milligrammnyi mennyiséget tartalmazza.
Eközben az állati fehérjék, mint a vörös hús, a tojás és a halak gazdagok olyan tápanyagokban, mint a B12-vitamin.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)