Hosszú életet ígérnek ezek a zöldségek és gyümölcsök, mégis kevés fogy belőlük

A helytelen táplálkozás sokat árthat a szervezetnek, ám sok élelmiszer hozzá is járulhat a hosszú élet eléréséhez.

2025. január 15., 13:06

Szerző:

Tény, hogy az egészségtelen ételek számos betegség kialakulásában játszanak szerepet, mert káros anyagokat tartalmaznak, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy eközben a szervezet nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, így hiányállapotok alakulhatnak ki. Emellett azonban rengeteg olyan élelmiszer is létezik, amelyek jótékonyan hatnak az emberi testre, és egyre több kutatás bizonyítja, hogy a hosszú élet egyik titka is ezekben rejlik – mutatott rá a Denver Health Medical Plan.

Logikusnak tűnik, hogy akinél nem, vagy csak egy késői életszakaszban alakulnak ki betegségek, alapvetően hosszabb életre számíthat, hiszen a szervezetét kisebb károsodás éri az évek folyamán. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül hangsúlyozzák az egészséges életmód kialakításának fontosságát.

Ehhez természetesen hozzátartozik a testmozgás, amelyre minden nap időt kellene szánnia mindenkinek, korosztálytól függetlenül. Ám a megfelelő táplálkozás legalább ennyire fontos, és ez szintén nem kap elegendő figyelmet. Bizonyos élelmiszerek kifejezetten jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, ám sokan ezekből sem fogyasztanak, vagy csak minimális mennyiséget építenek be a napi étkezéseik során.

A hosszú élet titka ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben rejlik

Ahhoz, hogy hosszabb ideig megőrizhető legyen az egészség, fontos, hogy tápanyagokban gazdag élelmiszerekből álljanak a napi étkezések. A húsfogyasztás szükségességéről, illetve teljes elhagyásának lehetséges következményeiről a szakemberek véleménye is megoszlik, folyamatosan zajlanak a kutatások. Ám attól függetlenül, hogy ezekről ki mit gondol, az tény, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek mindenképpen rá kell kerülniük a tányérra.

Csakhogy ezek közül is vannak olyanok, amelyek tápanyagtartalmukat tekintve kiemelkedőek, ám erről nem mindenki tud, vagy éppen az ízük miatt kevesebb fogy belőlük, mint a közkedvelt típusokból. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy számos betegség is megelőzhetővé válik a segítségükkel.

A salátaféléket ugyan manapság már viszonylag sokan fogyasztják, ám ez elsősorban a leveles zöldségek alacsony kalóriatartalmának köszönhető, és különösen a diétázók számára fontos. Azt már kevesebben tudják, hogy a nyersen elfogyasztott zöldek fogyasztása a daganatos betegségek, a szívinfarktus és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Sokan arról sem tudnak, hogy a magvak, különösen a diófélék a szívre gyakorolnak jótékony hatást, és a koleszterinszint csökkentésében is fontos szerepet játszanak. A gyümölcsök közül a gránátalma nem kap elegendő figyelmet, pedig édes, ugyanakkor fanyar ízével igazi különlegesség gasztronómiai szempontból is, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően az agyra, a memóriára és a szívre is pozitív hatást gyakorol.

Bár a gombákat nem mindenki kedveli, ám a legfrissebb kutatások szerint bizonyos fajták olyan vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek gátolják az ösztrogéntermelést, ennek pedig hatalmas szerepe van a mellrák megelőzésében, így a nők számára ennek fogyasztása indokolt lenne. A babféléket szintén sokan mellőzik, mivel egyeseknél puffadást okozhat, pedig értékes alapanyagról van szó: még a diétázóknak is segíthet, hiszen lassan szívódik fel, csökkenti az étvágyat, és a kiegyensúlyozott vércukorszint elérésében is segít. A vastagbélrák kockázatát is csökkenti, ami rendkívül fontos, hiszen ez a daganatos betegség a vezető halálokok közé tartozik.

Összességében kijelenthető, hogy aki a fenti zöldségekből és gyümölcsökből nagyobb mennyiséget fogyaszt rendszeresen, sokat tehet a hosszú élet eléréséért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)