Ez a zöldség sokak szerint a hosszú élet titka, nagyon sok vitamin található benne
Sokak szerint, a cékla az egyik olyan zöldség, ami szükséges ahhoz, hogy a szervezet sokáig egészséges maradjon, ezáltal hozzájárul a hosszú élethez.
Régóta kutatják, hogy mi lehet a hosszú élet titka, és bizonyos időközönként megjelennek különféle csodaszerek, melyek azt ígérik, meghosszabbítják az élettartamot. Ezek nem mindig hatásosak, és sok esetben még veszélyesek is lehetnek. Ezzel szemben a zöldségek fogyasztása biztonságos és ajánlott. A cékla pedig különösen jót tesz a szervezetnek, írta meg a Mirror.
Ez a zöldség hozzájárulhat a hosszú élethez
A Mirror írta meg, hogy a napokban ünnepelte egy nyugdíjas tanár a 100. születésnapját. Albert Stiles az alkalomból elárulta a titkát, mivel szerinte céklára van szükség a hosszú élethez. Megosztotta, hogy már gyerekként is imádta a különféle vitamindús zöldségeket, és azóta is olyan fogásokat fogyaszt, amelyek jó hatással vannak a szervezetére.
„Fiatal korom óta imádom a céklát, és mindig is gyakran ettem”
– árulta el a Expressnek.
Hozzátette, hogy sokféle fogás készíthető a céklából. Egyik kedvence a leves, amit nagyon gyakran fogyaszt. Imádja a céklát curryvel, de a hagyományos fogásokat is megeszi.
Ezért nagyon jó a cékla a szervezet számára
A céklát az utóbbi időben kezdték az emberek ismét felfedezni. Korábban főként csak savanyúságként fogyasztották, manapság azonban számtalan receptet találhatunk. Készülhet belőle többek között püré, de meg is lehet sütni vagy éppen a tésztával fogyaszthatjuk. A népszerűsége nem véletlen, hiszen nem csupán finom, de rengeteg vitamint tartalmaz. A szervezetnek ezekre az őszi-téli időszakban fokozottan szüksége van.
Nagy mennyiségben találhatóak a zöldségben vitaminok, például A-, C- és B6-vitamin. Emellett ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz, főleg káliumot, magnéziumot, vasat. A vitaminoknak, különféle ásványi anyagoknak köszönhetően igazán pozitív hatással van a szervezetre.
Javítja a vérkeringést, a benne található vegyületek nagyon hasznosak az idegrendszer egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztásával csökkenhető a demencia, az Alzheimer-kór rizikója, és frissen tartható vele az elme. Magas vérnyomás esetén szintén ajánlott fogyasztani a zöldséget, mivel megfigyelések szerint a céklának a leve képes csökkenteni a vérnyomást.
Hosszabb távon a cékla javíthatja az állóképességet, vérképző hatása van, és hozzájárul a máj egészségéhez. Éppen ezért ajánlott belőle minél többet fogyasztani, különösen az őszi-téli időszakban.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)